Lombtrágyázás a sikeres szója termésért

Lombtrágyázás a sikeres szója termésért

A szója termesztése speciális ismereteket igényel. A talajművelés, a növényvédelem és a termesztési technológia megválasztása, a precíz időzítés ennél a kultúránál különösen fontos. A hazai szójatermesztés 2015 óta felfutóban van (a fehérjenövények támogatásának köszönhetően), és sok mindent tudunk a sikeres szójatermesztésről, de vannak még kevésbé ismert területek a termesztéstechnológiában. Az egyik ilyen fehér folt a szója lombtrágyázása. A lombtrágyázás hasznáról általában korábban itt és itt írtunk.

A szója nitrogénigénye nagy – mikor kell pótolni?

A mikroelemeken túl a szója esetében különösen érdemes a makro-, mezoelemek lombon keresztüli pótlásáról is beszélni. A szója alapvető tápanyagigénye csökkenő sorrendben a következő: nitrogén, kálium, kalcium, magnézium, foszfor és kén. 

Bár a szója nitrogénigénye nagy (2,5-ször nagyobb, mint a kukoricáé), alaptrágyaként általánosan 25-50 kg/ha nitrogénmennyiség elegendő, mivel a növény az igényt 50-60%-ban fedezi a baktériumok N megkötésével. Ugyanakkor a N felvételének majdnem fele, 45%-a a 

hüvelyképzéstől az érésig tartó időszakban történik. Ha ilyenkor nitrogénhiány tüneteit észleljük, lombtrágyázással a hiány gyorsan, szinte azonnal orvosolható.

Az intenzív növekedéshez elengedhetetlen a kén

Bár a tünetek nem mindig egyértelműek, a N után a második leggyakrabban előforduló hiány a kénhiányhiány. A kénigény a virágzás kezdetétől a termésképzés kezdetéig a legmagasabb, ugyanis a kéntartalmú aminosavak képzéséhez elegendő kén kell álljon rendelkezésre. Mivel a felvétel dinamikája szinte azonos ebben az időszakban, a ként érdemes nitrogénnel együtt kijuttatni.

A kálium is fontos tápanyaga a szójának

Mivel a kálium szabályozza a növény vízháztartását, a jó ellátás különösen fontos a száraz években. Bár a leggyakrabban a káliumhiány a korai szakaszban, a gyökérképzés idején jelentkezik, később, a hüvelyképzés során is felbukkanhat. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a növénynek szinte folyamatos és egyenletes a káliumigénye. A hiány megelőzhető

és megszüntethető lombtrágyázással.

Mikroelemek pótlása

Bár kisebb mértékben van rájuk szüksége a szójának, a mikroelemek is nélkülözhetetlenek a sikeres termesztés szempontjából. A legfontosabb mikroelemek: molibdén, cink, réz, mangán, bór és vas. Vannak olyan lombtrágya-készítmények, amelyek segítségével a mikroelemeket komplex formában is kijuttathatjuk. 

A szója igényének megfelelő összetételű lombtrágyáról kérdezze szakmérnök kollégáinkat>>