Lombtrágya hatása búzában

Lombtrágya hatása búzában: látványos különbség már 10 nap alatt

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet szentelünk a szántóföldi növények termesztése során a mezo- és mikroelemek lombon keresztüli pótlásra, azaz a lombtrágyázásra. A terméseredmények és a minőségi paraméterek szempontjából nagy jelentősége van ezeknek az elemeknek a pótlásának. A mérések szerint megfelelő minőségű lombtrágya-készítményekkel végzett levélpermetezéssel kijuttatott tápelemek növényfajtól és fejlődési szakasztól függően akár 8-20-szor is jobban hasznosulnak, mint a talajon keresztül adott tápanyag.

Ma egy gyakorlati példán mutatjuk meg, mekkora lehet a különbség!

Lombtrágya búzában: ilyen volt – ilyen lett

Figyelembe véve az adottságokat és a növény igényeit, ezen a búzatáblán március végén a lombtrágyázás mellett döntöttünk. A lombtrágyázás célja a növény általános állapotának javítása, erősítése. Köztudott, hogy fiatalabb levelekre, hajtásokra juttatva jobb hatékonyság érhető el, mint az idősebb levelek esetében. Esetünkben a lombtrágyázás mellett szólt az is, hogy az intenzív növekedés időszakában különösen gyors és kedvezőbb hatással számolhatunk.

Búza lombtrágya előtt

10 nappal a lombtrágyázás után az alábbi látvány fogadott:

Búza lombtrágyázás után 10 nappal

A növények szemmel láthatóan egészségesebbek, fejlettebbek, és a továbbiakban kevésbé lesznek hajlamosak a megbetegedésre, a kórokozók, kártevők támadásának is jobban ellenállnak majd. A különbség nyilvánvalóan befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét is.

A ráfordítás költsége

Intenzív technológiák esetében alapeleme a termesztéstechnológiának a lombtrágyázás, de alacsonyabb ráfordítással tervezett termesztés esetében is érdemes megfontolni a használatát. Ennek első lépéseként kiszámítható, hogy a ráfordítás költsége és az elért hozamtöbblet vagy magasabb beltartalmi paraméter miatt megtérül-e a befektetés. Ha kérdése van, növényvédő szakmérnökeink szívesen segítenek>>

Mikor érdemes lombtrágyázni?

Általában elmondható, hogy a lombtrágya segít a növényeket jó kondícióban tartani, kihozni belőlük a maximumot. Vannak olyan esetek, amikor kifejezetten ajánlott a használata:

  • Minden olyan esetben segít, amikor a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel nem megfelelő: például áttelelő, még nem elég erős gyökérzetű növényeknél.
  • Stresszhatások esetén (túl hideg, túl meleg, sok csapadék, szárazság, nagy szél).
  • Ha hiba csúszik a termesztési technológiába (rosszul végzett gyomirtás).
  • Talajproblémák (kémhatás, bizonyos elemek hiánya, levegőtlen talaj stb.).
  • Előfordul, hogy gyorsan kell beavatkozni a növény táplálásába, a talajon keresztüli trágyázás pedig ilyenkor lassúnak bizonyul.

Elméletileg valamennyi növényi tápanyag pótolható a levélzeten keresztül, de igazán nagy jelentősége a lombtrágyázásnak a mikroelemek, a magnézium, a nitrogén és bizonyos időszakokban a foszfor esetében van. A lombtrágyázás csak akkor lehet sikeres, ha a növény életszakaszának tápanyagigényéhez igazodó összetételű lombtrágyát használunk. Szakembereink szívesen segítenek megtalálni a megfelelő lombtrágyát>>