lombtrágya, levéltrágya

Ha a növényünk bajban van, segítsünk! Ismét a lombtrágyák hasznáról

Újabb sikeres lombtrágyás kezelés képeit hoztuk el, és ennek kapcsán mai cikkünknek a tavaszi tápanyag-utánpótlás fontossága és mikéntje lesz a témája. Növényeink fejlődésének az idei tavasz nem teremt ideális körülményeket: az erőteljes hidegfrontok és fagyok visszavetik a növényt fejlődésben, mivel a növény energiája elsősorban nem a növekedésre, fejlődésre, hanem a lefagyott levélzet pótlására használódik fel.

Lombtrágyák használata következtében megnő a növények tápanyagfelvétele

A búza a bokrosodás, a szárba szökkenés, illetve a szemek telítődésének időszakában jelentős mennyiségű tápanyagot igényel. Amennyiben a talaj mikroelemekkel és vízzel jól ellátott, a termést többnyire a nitrogén, a foszfor és kálium határozza meg.

A talaj túlzott lehűlése akadályozza a tápanyagok gyökéren keresztül való felvételét. A hideg talajból a fejletlen gyökerek nehezen vagy egyáltalán nem tudják a fontos tápelemeket, főleg a nehezen mobilizálható foszfort felvenni. A hideg talaj, a stresszhelyzetek tipikusan olyan tényezők, amelyek ideálissá teszik a levéltrágyák alkalmazását. A lombtrágya 

  • extra tápanyagot nyújt a növényeknek
  • megelőzi és gyorsan megszünteti a tápanyaghiányos állapotokat
  • enyhíti az időjárás által okozott stresszt
  • csökkenti a növényvédőszer perzselés hatásait

Foszforos levéltrágya búzában: kezelés előtt és után

A lombtrágyás kezelés előtti kép: vontatott, egyenetlen fejlődés, hiányos kelés. Az erőtlen, gyenge állományban könnyen elhatalmasodnak a gyomok és rovarkártevők. Ennek megakadályozása érdekében is szükséges volt a levéltrágyás kondicionálás:

A terület foszforos levéltrágyát kapott, és természetesen előtte nitrogént is (hiszen nitrogénre folyamatosan szüksége van a növénynek). A kezelés utáni 31. napon az állomány szép és egységesen fejltett:

Tápláljuk növényeinket!

A tápanyag-ellátás során használt tápelemek időzítése nagyon fontos, hogy a minimális környezeti hatások mellett a maximális terméshozamot kapjuk. A gyors növekedéshez és fejlődéshez a mikroelemek nagyobb mennyisége is szükséges. Éppen ezért az intenzív szántóföldi termesztésnek ma már elengedhetetlen része a levéltrágyázás.

Szarbaindulás kezdetén a biomassza intenzíven növekszik, a tápelemek beépülésének gyakran korlátja lehet a mikroelemek abszolút vagy látens hiánya. Ugyanakkor a lombtrágyázás a nitrogén fejtrágyázást is hatékonyabbá teszi.

Ha szép, akkor legyen még szebb!

Gondoljunk bele, hogy a már meglévő problémákon nem olyan könnyű segíteni. Levéltrágyázás esetén is igaz: inkább a megelőzés lenne fontos, amikor még különösebb energia, pénz és idő befektetése nélkül tudjuk növényeink fejlődését irányítani.
A lombtrágyák már bizonyították: képekes komoly terméstöbbletet eredményezni. Termeljünk többet, mert a mostani kilátások szerint meg fogják fizetni a terménykereskedők a mennyiséget és a minőséget! Szakembereink szívesen segítenek a megfelelő lombtrágya kiválasztásában>>