Lombtrágya: orvosság extrém időjárásra

Lombtrágya: orvosság extrém időjárásra

Kevés téma van, ami most jobban foglalkoztatná a szántóföldön gazdálkodókat, mint a csapadékhiány. 2022-ben a környékünkön mindössze 50-60 mm csapadék hullott. Ez annyit jelent, hogy a téli és a tavaszi időszakban 100+100 mm hiányzik a talaj mélyebb rétegeiből is. A növények védekező mechanizmusokkal reagálnak a különféle környezeti behatásokra.

A korlátozott vízkörülmények hatására csökken a nedvesség szállítása a növényben, emiatt kisebb a tápanyagok felszívódásának mértéke és sebessége is. A kalászosok (főleg a búza) szinte visszafejlődnek. A növény a bokrosodáskor kialakuló oldalhajtások egy részét leszárítja, hogy legalább valamennyi utódot hozzon létre (ez a kalászban a szem). A kalászhányás és virágzás felfokozott biológiai aktivitást igényel, az összes erőforrás mozgósítása szükséges a virágszervek kialakításához, a jó megtermékenyüléshez.

Az utóbbi napokban az aszály mellé beköszöntött a nagy meleg is. Ilyenkor a növény energiáit nem a termésképzésre, hanem az életben maradásra összpontosítja. Ekkora aszályra a növények önmagukban, segítség nélkül nem tudnak reagálni. 

A tápanyagok lombozaton keresztüli kijuttatása, a lombtrágyák használata szárazság esetén egy alternatív és hatékony megközelítés lehet a tápanyagok hozzáférhetőségének javítására. Bizonyított, hogy jelentősen hozzájárulnak a terméshozam növeléséhez.

A segítségnyújtásnak természetesen ára van, újabb tétel a termelési költségek listáján, egy olyan listán, ahol a tételek egy részének az ára már jelentősen megnőtt (másik része pedig majd fog). Azt is látnunk kell azonban, hogy a szerződhető terményárak sosem látott magasságban vannak.

Feltétlenül szükség van most lombtrágyára?

Segítsen a növényeinek életben maradni.

Egy lombtrágyázás, valódi levél nitrogén kiadása ilyenkor csodákra képes. A nitrogén jelenléte szükséges a sejtek számának, méretének, a fotoszintetikus aktivitás növeléséhez. A lombon keresztüli tápanyag egy időre stresszmentesítő hatású. Ha nem jön az égi áldás, akkor vegyük saját kezünkbe a növények sorsát!

Levélen keresztül ható anyagokat a repcének és a gabonáknak! Ha a kalász/becő jobban kitelítődik, azt a mérlegnél is észre fogja venni. Van olyan gazdaság, amelyik a gabonáiban és repcéiben egy szezonban 5-6 alkalommal juttatott ki valamilyen segédanyagot (lombtrágyát, biostimulátort, oldott karbamidot). Az első kezelés ugyanis főleg a „tűzoltásra” elegendő, elkerülhető a segítségével a hiánytünetek megjelenése. Hogy mennyiségen is javíthassunk, legalább 2-3 kezelés szükséges.

Tegyünk meg mindent, hogy legalább a meglévő szemek telítődjenek ki!

A kapásnövények és a szója is rendkívüli megoldásokat igényel

A kukoricában 5-6-7 leveles korban eldől, hogy mekkora lesz a csőhossz és a szemsorok száma. Napraforgóban 10-15 cm-es nagyságnál (3 pár levél) már eldől a tányérméret. Szójánál 3-4 pár leveles állapotban eldől az oldalágak száma, vagyis a bokrosodás mértéke.

Ilyen extrém időjárás rendkívüli megoldásokat igényel. Akár önálló lombtrágyázásokat kell beiktatni, amíg meg nem jön az eső.

Mi a helyzet a költségekkel?

Igazából a felmerülő költségek kapcsán nem érdemes gondolkodni. Ilyen terményáraknál a segítség költsége eltörpül a várható  bevételnövekedés mellett. A levélfelületre kijuttatott lombtrágya segítségével költséghatékonyan tudunk a termés mennyiségén és a minőségén emelni.

Kívánunk mindenkinek kitartást, és azt, hogy a végén meglegyen a megfelelő bevétel! A növényeinknek nyújtandó segítség kapcsán forduljon bizalommal a Hírös Agrária szakembereihez>>