N-műtrágya kijuttatása ősszel

A megfelelő mennyiségű N-műtrágya kijuttatása ősszel stratégiai fontosságú

A nagy termőképességű őszi búzafajták és hibridek termesztése több ponton is eltér a hazai hagyományos termesztési gyakorlattól. Egy meghatározott termésszint eléréséhez oda kell figyelni a termesztéstechnológiai elemek betartására az előveteménytől a magágykészítésen túl az őszi műtrágya kijuttatásig. Mai blogcikkünkben azt nézzük meg, hogy milyen tápanyagokra van szükségük a nagy termőképességű fajtáknak és hibrideknek az őszi fejlődéshez.

Az őszi búza fokozott tápanyagellátása: NPK műtrágyák

A megfelelő tápanyag-utánpótlás szerves része azon folyamatnak, amiben biztosítjuk a feltételeket a fajtában, hivridben levő genetikai potenciál maximális kiaknázására. Ennek szellemében a búzának vetéskor a megfelelően elkészített magágy mellett könnyen hozzáférhető tápelemekre is szüksége van. Elsősorban nitrogénre, továbbá fontos a talaj foszfor– és káliumtartalmának feltöltése, amely a feltáródást követően tavasszal fontos szerepet játszik a növény fejlődésében. A foszfor segíti a gyökérképződést, a kálium fokozza a stressztűrő képességet és a télállóságot.

8-10 t/ha termés eléréséhez fokozott tápanyagellátásban kell részesíteni a búzát.

Az őszi búza fajlagos tápanyagigénye (egy tonna szemtermésre és a hozzá tartozó gyökértömegre vetítve):

N: 21-30 kg hatóanyag

P2O5: 10-12 kg hatóanyag

K2O: 17-20 kg hatóanyag

CaO: 6 kg hatóanyag

MgO: 2 kg hatóanyag

A mikroelemek közül különösen érzékeny a réz és mangán hiányára.

Az összes nitrogén-szint meghatározása az elővetemény, a talaj tápanyagszolgáltató képessége és a tervezett termés alapján történik. 

  1. Az elővetemény. Jó elővetemény esetén kevesebb N-műtrágyát kell kijuttatni, mint közepesnek számító előveteménynél. A nagy szár- és gyökértömeget visszahagyó elővetemény után hektáronként 25-50 kg, míg a kevés szár- és gyökértömeget hagyó elővetemény és kedvező talajszerkezet esetén hektáronként 10 (pillangósok)-25 kg nitrogén-hatóanyag kijuttatását javasoljuk.
  1. A talaj tápanyagszolgáltató képessége. A talajvizsgálati jegyzőkönyvből kiderül, hogy milyen a talaj kálium- és foszforellátottsága, ennek függvényében pótoljuk. 
  1. A tervezett termés is irányadó: a nagyobb termésszint elérése több tápanyag kijuttatását feltételezi.

Mikor juttasuk ki az ősz folyamán a műtrágyát?

Az őszi talajmunkákkal egy menetben történő alaptrágyázás során komplex műtrágyák használatával egyaránt gondoskodhatunk a búza nitrogén-, foszfor- és káliumellátásáról.

A nitrogént kijuttathatjuk a talaj előkészítése során alapműtrágyaként vagy a vetéssel egy menetben (startertrágyázás). A kijuttatott mennyiség a számított N-hatóanyag mennyiségének 30-40%-a legyen. Szerepe segíteni a vegetatív fejlődést, az őszi bokrosodást olyan mértékben, hogy ne okozzon túlfejlődést a tél beállta előtt. 


Az őszi nitrogénkijuttatás határa október 31. A hazai nitrátrendelet szerint a nitrátérzékeny területeken a termelőknek október 31-től már nem lehet nitrogén tartalmú műtrágyát kijuttatni. A tilalmi időszak február 15-ig tart. Erről bővebben itt olvashat.

A Hírös Agrária telephelyein mono és komplex műtrágyák széles választékával várjuk! Kiszolgálás azonnal, raktárról>>