őszi gyomirtás előnyei őszi búzában és árpában

Az őszi gyomirtás előnyei őszi búzában és árpában

Az őszi búzában és az őszi árpában nagy gondot jelentenek az egyszikű gyomok, különösen a nagy széltippan. És bár a gond nem újkeletű, az őszi gyomirtás a hazai mezőgazdasági gyakorlatban viszonylag rövid múlttal rendelkezik: a 2000-es évek tájékán kezdték el alkalmazni. A technológia azóta széles körben elterjedt, elsősorban azért, mert a nagy széltippan elleni védelemben hatékonyabb és olcsóbb megoldást jelent a tavaszi gyomirtásokhoz képest.

De nem csak a nagy széltippan ellen bizonyul hasznosnak az őszi gyomirtózás. Gondoljunk csak a veronika-, árvácska-, árvacsalán-, tyúkhúrfélékre, amelyek kora tavasszal már virágoznak, és nagyon ellenállóak a gyomirtó szerekkel szemben. Az őszi gyomirtással a gyomnövényeket széles hatásspektrumban, már korán el lehet pusztítani, illetve a csírázásukat is meg lehet akadályozni.

Melyek a legfőbb érvek az őszi gyomirtás mellett?

A kísérletek kimutatták, hogy az őszi gyomirtózás lényegesen hatékonyabb, mint a tavaszi. Legalább három kiemelten fontos oka van a gyomirtók korai (őszi) kijuttatásának:

  1. Mind az egyszikű, mind a kétszikű gyomok esetében igaz, hogy ősszel vannak a legérzékenyebb fejlődési fázisban, ilyenkor lehet a legeredményesebben kipusztítani őket.
  2. A fiatal gyomnövény is képes elvonni a kultúrnövénytől a vizet és a benne oldott tápanyagokat, egy őszi gyomirtózással esélyt sem adunk a konkurenciának.
  3. Egyszerűbb lesz az amúgy is zsúfolt tavaszi szezon.

A fenti három ok részletes kifejtését elolvashatja egy korábbi blogcikkünkben.

Mikor végezzük az őszi gyomirtást?

A  gyomirtást ősszel is a gyomok fejlettségéhez kell igazítani: 

  • a magról kelő kétszikű gyomok 2–4 leveles állapotában, 
  • a magról kelő egyszikű gyomok 1–3 leveles állapotában ajánlott elvégezni.

Ilynekor még nincsenek túl a gyökérváltáson, és a legérzékenyebbek a gyomirtó szerekre. A levélen keresztüli hatással elpusztítjuk a már kikelt gyomokat, míg a talajon keresztüli hatással megakadályozzuk a talajban lévő magok csírázását, kelését. 

Milyen gyomirtó szert használjunk ősszel őszi búzában és őszi árpában?

Gondoskodjon róla már most, hogy tavasszal a kalászostáblák gyommentesek legyenek! A Hírös Agráriánál szakmai tanácsadással segítjük a munkáját, igény esetén helyszíni szemlével egybekötve. A felhasználható termékek, új készítmények széles választékával várjuk kecskeméti, bajai és nyárlőrinci telephelyünkön! Forduljon bizalommal kollégáinkhoz>>