Napraforgó gombabetegségek érés idején

Napraforgó gombabetegségek érés idején: teendők betakarítás előtt

Érik a napraforgó. Az érés jól látható morfológiai változásokkal jár. Alulról fokozatosan elszáradnak és lehullnak a levelek, az elszáradt pikkelylevelű lehajló tányérok rozsdabarnává, domborúvá válnak. Az esetleges napraforgó gombabetegségek a fertőzés fokától függően további munkálatokat tesznek szükségessé még a betakarítás előtt.

Milyen napraforgó gombabetegségekre kell most odafigyelni?

Az alternáriás levél- és szárfoltosság idén a legtöbb helyen közepes fertőzöttséget ért el a leveleken, a szárra nem terjedt át. Nem jelentősen, de megjelent a tányérokon is, egyelőre elvétve, viszont oda kell figyelni a terjedésére.

A diaportés levél- és szárfoltosság, illetve a hamuszürke szárkorhadás idén később jelentkezett, a fertőzés gyenge. Mivel a napraforgó már az érési szakaszba lépett, a fertőzés gyorsulása már nem várható.

Érdemes a táblák állapotát követni a tányérbetegségek szempontjából, különösen ott, ahol a csapadék kedvező körülményeket teremt a terjedésüknek. A szürkepenészes és a rizopuszos tányérrothadás fertőzése jelenleg még alacsony, éppen csak megjelent. 

Milyen kezelés alkalmazható a gombabetegségek ellen az érési fázisban?

A növény életének ezen szakaszában a gombabetegségek ellen már leginkább a defóliálás időzítése segít. A alternáriás levél- és szárfoltossággal, napraforgórozsdával, fómás szárfoltossággal, fehérpenésszel fertőzött területek kezelése lassítja vagy megállítja a napraforgó gombabetegségek terjedését, valamint korábbi betakarítást is eredményez.

A defóliálás, akárcsak a deszikkálás, olyan vegyszeres kezelés, amelyet a betakarítás elősegítésére, a szárítási költségek csökkentésére végzünk. Ezek eredményeként a növények a természetes folyamatokhoz képest gyorsabban és nagyobb mértékben veszítenek vizet, egyszerre érnek be, zöld részeik és az esetleges gyomnövények leszáradnak, és a betakarítás zavartalanul elvégezhető.

Defóliáláskor a növények föld feletti zöld részeit szárítják le. Rendszerint a természetes érési folyamat befejezéséhez közel végzik, hogy a betakarítás elvégzését könnyebb legyen, illetve legyen tervezhető.

A deszikkálás célja a növény vízleadásának gyorsítása és növelése, s ezért még a teljes érés elõtt meghatározott idővel végzik el a permetezést. 

Érvek a deszikkálás, illetve a defóliálás mellett:

  • A modern napraforgóhibridek döntő többsége zöld száron érik, a vágás során komoly gondot jelent a visszanedvesedés. A defóliálás hatására ez a probléma sokkal kisebb mértékben lép fel.
  • Tervezhetőbbé válnak a betakarítási munkák. Meg tudjuk határozni az aratás idejét (amennyiben az időjárás nem húzza keresztül a számításainkat).
  • Mivel az alkalmazott szerek totális hatású gyomirtó szerek, ezért gyomos területeken különösen hasznosak. A gyomnövények a napraforgóval együtt elszáradnak.
  • Ha a napraforgó után kalászos gabona a következő kultúra, akkor a vetésidő korábbra hozható akár 2-3 héttel is a korábbi betakarításnak köszönhetően.

A kezeléssel nem az érési folyamatokat gyorsítjuk fel, hanem a kultúrnövény leszárításával növeljük a betakarítás gyorsaságát. Emellett csökkentjük az betakarításhoz szükséges energiát, és megállítjuk a gombás fertőzések továbbterjedését, talajba jutását.


Érdemes-e deszikkálni, defóliálni? Kérje szakmérnökeink tanácsát Kecskeméten, Baján vagy Nyárlőrincen>>