nitrogén műtrágya

Október 31-ig még van lehetőség nitrogén műtrágyát kijuttatni. Megéri?

A hazai nitrátrendelet szerint a nitrátérzékeny területeken a termelőknek október 31-től már nem lehet nitrogén tartalmú műtrágyát kijuttatni. A tilalmi időszak február 15-ig tart. Egyre többen szórnak ki az alaptrágyázáson túl ősszel még egy kis plusz nitrogén mennyiséget. Miért éri meg ez a termelőnek?

Nitrogén műtrágya ősszel a gabonákban

Régi bölcsesség, hogy a gabonákban az őszi kijuttatott mennyiség az egész szezonra tervezett adag 1/3-a legyen. A gabonák amúgy télen is élnek, és ha enyhe a tél, +6 ℃ feletti hőmérséklet esetén még fejlődnek is. A növényeknek különösen a hajtásnövekedés időszakában van szüksége elegendő nitrogénre, amit általában vetés előtt az alaptrágyázással biztosítani is tudunk.

Szem előtt kell tartanunk azt is, hogy nemcsak az ősszel fejlődésnek induló növények, hanem az elővetemény maradványainak lebontását végző baktériumok is használják a talaj felvehető nitrogénjét. Az őszi nitrogén kijuttatás mértékéhez figyelembe kell venni az előző kultúrát, főleg ha az napraforgó vagy kukorica. A napraforgó és kukorica szár-és gyökérmaradványai ugyanis meglepően nagy mennyiségű nitrogén hatóanyagot elnyelnek a bontás megkezdéséhez (akár 30-40 kg nitrogén hatóanyagot!). Ha az alaptrágyázással nem jutott ki elég nitrogén, akkor az EU-s előírások szerint még október 31-ig tudjuk pótolni a mennyiséget.

Miért pótoljam a nitrogén műtrágyát, ha az úgyis kimosódik?

Tény, hogy a sok csapadék nem kedvez a nitrogén műtrágya hasznosulásának, mivel a víz elmossa a gyökér közeléből, és a növény nem tudja felvenni. Hűvösebb körülmények között viszont a nitrogén sokkal lassabban mosódik ki, ezért nem kell kidobott pénzként tekinteni a szórásra akkor sem, ha sok csapadék hullik.

Jó alkalom lehet folyékony nitrogén oldatot (nitrosol, terrasol) kijuttatni gyomirtóval együtt. Mi az előnye a folyékony műtrágyának? Egyrészt verhetetlen a felület borítottság tekintetében, másrészt azonnali felvehetőséget biztosít szárazabb körülmények között is, míg a talajfelületre szórt szilárd termékek bemosódásához minimum 10 mm eső szükséges.
Az őszi nitrogén kijuttatással kapcsolatos döntések meghozatala körültekintést igényel. Szaktanácsért forduljon bizalommal a Hírös Agrária szakembereihez>>