Fókuszban az egyhatóanyagú (mono) nitrogén műtrágyák

Fókuszban az egyhatóanyagú (mono) nitrogén műtrágyák

November első felében befejeződött a szántóföldi növények betakarítása. Napraforgóból történelmi rekordot döntöttünk: 3 tonna/hektár feletti országos átlaghozam mellett 561 ezer hektárról 1,7 millió tonnás termést takarítottak be. A betakarítás sikeres elvégzése mellett a gazdák az őszi vetésekkel is ütemesen haladtak idén. Az őszi és a jövő évi vetések alapkérdése, hogy milyen tápanyagokra kell odafigyelni vetéskor, illetve vetés előtt? Hiszen ahhoz, hogy a talaj kellőképpen felkészülve várja az éhes növényeket, a műtrágyát még a vegetációs időszak megindulása, a vetés előtt ki kell juttassuk a talajba.

Miért van szüksége többlet nitrogénre (vagyis nitrogén műtrágyára) a szántóföldi növényeknek?

Induljunk ki abból a tényből, hogy a szilárd földkéreg alkotóelemei között nem szerepel a nitrogén. A növények egyik nélkülözhetetlen építőköve viszont éppen a nitrogén, mivel a fehérjék egyik építőeleme, de sok más növényi alkotóelemben is ott van, például a klorofilban. Ezért nem meglepő, hogy egy növény szárazanyag-tartalmának 1,5%-át teszi ki a nitrogén. 

Hogyan szerzi be a növény a számára létfontosságú nitrogént? Általában a talajból veszi fel nitrát vagy ammónium formájában. Ha nem jut elég nitrogénhez, a növény elsárgul, jellegzetesen alulról felfelé sárgulnak meg a levelei, mert nem tud klorofilt termelni. A fiatal levelek halványzöldek, nem ritkán vöröses vagy sárga színűek lesznek.

A nitrogén útja a talajban

Emberi beavatkozás nélkül a nitrogén legfőképp a légköri nitrogént megkötő baktériumok segítségével, és a szervesanyag-maradványok (főleg növényi maradványok) bomlásával jut a talajba. Milyen formában található nitrogén a talajban? A szabadon mozgó nitrogén ionok részben nitrátok formájában (ezek vízzel könnyen ki is mosódnak), részben a talaj alkotóelemeihez könnyen kapcsolódó, azokon megkötődő, de onnan leválni is tudó ammónium ionok formájában vannak jelen a talajban. 

A talajban szabadon úszkáló ammónium ionok nem sokáig maradnak ammónium ionok, mert levegővel érintkezve oxidálódnak, és oxigén tartalmú nitrát ionokká alakulnak. A nitrát ionok negatív töltésűek, akárcsak a humuszfelületek és az agyagásvány felületek, ez a magyarázat arra, hogy a nitrát ionok annyira könnyen kimosódnak a talajból. Szerencsés esetben egy növény gyökeréhez jutva a vízzel együtt a növény gyökereibe jutnak, más esetben azonban a talajvízbe, és ekkor már nitrogénszennyezésről beszélünk.

Tápanyagpótlás nitrogén műtrágyával

A kijuttatandó nitrogén műtrágya mennyisége több tényezőtől függ, elsősorban a talaj szerkezetétől és a termeszteni kívánt növény igényeitől. A megfelelő mennyiség kiválasztása mindig helyspecifikus, ha segítségre van szüksége, szakembereink szívesen segítenek!

A Hírös Agráriánál raktárról beszerezhetőek az alábbi egyhatóanyagú nitrogén műtrágyák:

  • Ammónium-nitrát
  • Pétisó
  • Linzi-só

Előnyös lenne a műtrágyát már az idén megvásárolni, de nem tudja raktározni? Itt írtunk ennek előnyeiről. Ingyenes raktározással és kiszállítással tudjuk segíteni a munkáját! Vegye fel velünk a kapcsolatot>>

Scroll to Top