Műtrágya elővásárlás a Hírös Agráriánál

Műtrágya elővásárlás: így függ össze a tápanyagellátás a termés minőségével

A harmonikus tápanyagellátás minden termesztett növény esetében olyan elvárás, amit a minőségi termés érdekében hasznos lenne teljesíteni. De mit is jelent a harmonikus, jó tápanyagellátás? Maga a meghatározás nagyon általános, hiszen temérdek tényező van, amit figyelembe kell venni: a konkrét növényfaj, a termőtalaj tulajdonságai, a termesztési cél, a termesztési technológia, és akkor még nem is beszéltünk az olyan kiszámíthatatlan tényezőkről, mint az időjárás vagy a növényi kártevők. Az összhang megvalósításában arra is figyelni kell, hogy ne lépjük túl a megfelelő műtrágya mennyiséget, mert egyes tápelemek túladagolása nemcsak mennyiségi, de súlyos minőségi károkhoz is vezethet!

Miért fontos műtrágyát kijuttatni?

Mert minden növényi tápelem hiánya egy határon túl rontja a minőséget, csökkenti a termést!

Az egyes tápelemek kapcsán általában el szokták mondani, hogy a nitrogén a termésmennyiséget, a kálium a termésminőséget határozza meg. Ez azonban csak részben igaz,mert a nitrogénnek is van hatása a termésminőségre, mint ahogy az alacsony káliumtartalom is csökkenti a termésmennyiséget.

A növény, a gabona csírázásakor alapvetően nitrogénre és foszforra van szükség, mert ezek a tápanyagok a sejteik felépítésében és a szerves molekuláik kialakításában játszanak döntő szerepet.

A nitrogén (N) szerepe

Nélkülözhetetlen a szerepe a növény induló növekedési szakaszában, mivel elsősorban a fehérjék és a genetikai információt hordozó DNS és RNS molekulák felépítésében játszik szerepet. Ha nincs biztosítva a megfelelő nitrogénszint, a gabona növekedése lelassul.

A foszfor (P) szerepe

A növény szinte minden élettani folyamatában (anyagcsere, fotoszintézis, légzés stb.) szerepe van. Olyan vegyületkeben játszik kulcsszerepet, amelyek a növény anyagcsere folyamataiban végbemenő átalakulásokhoz szolgáltatnak energiát. Mivel a növénynek már a kezdeti fejlődéséhez is nagy szüksége van foszforra, a kezdeti hiányt a későbbi foszforellátás már nem hozhatja helyre.

Műtrágya elővásárlás a Hírös Agráriánál

Az év vége felé közeledve lehetőséget kínálunk a termelőknek, hogy idei költségelszámolásukat kedvező módon kiegészítsék. Raktárról tudjuk biztosítani a pétisót, az ammónium nitrátot és a Linzi-sót. Igény esetén ingyenesen raktározzuk, majd felhasználáskor kiszállítjuk a nálunk vásárolt termékeket.

Kérdése van a műtrágya elővásárlás kapcsán? Forduljon kollégáinkhoz>>

Scroll to Top