Tudni kell jól kezdeni! Starter műtrágyázás

Tudni kell jól kezdeni! Starter műtrágyázás

Bár maga a kifejezés nem annyira rég került be a köztudatba, a starter műtrágyázás nem újkeletű dolog. Valójában a kiültetett palánták beöntözése is pontosan ezen az elven működik: a jobb csírázás, a jobb gyökéreresztés érdekében tesszük.

Hogy a szántóföldi növénytermesztésben jó kezdetet biztosítsunk a növényeknek, hogy már a legelső pillanattól jelen legyenek az alapvető tápanyagok, ahhoz olyan műtrágyákra van szükség, amelyek magas vízoldékonyságúak, és bizonyos fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Ilyen műtrágyákra az 1990-es évekig kellett várni, az évtized végén sikerült minden szempontból megfelelő tulajdonságú termékeket kifejleszteni. Később, a 2000-es években a mikrogranulátumok megjelenése még hozzáférhetőbbé tette a starter műtrágyázást.

A starter műtrágyázás alapkérdése: mire van szüksége a gyökérzetnek a korai időszakban?

A fiatalkori fejlődéshez legszükségesebb tápelemek: elsősorban a foszforhatóanyag (5-10 kg/ha), ami a gyökérfejlődést segíti elő, és mikroelemek (főleg cink és bór). Ezeket könnyen felvehető formában kell kijuttani, a vetéssel egy menetben a mag közelébe, hogy akár kedvezőtlen körülmények között is biztosítsuk az optimális fejlődést.

A gyorsan növekedő és egyöntetűen fejlett állományban a kártevők nem tudnak számottevő károkat okozni. A mostoha természeti körülmények (aszály, belvizek) sem károsítanak olyan mértékben. Az aszálytünetek gyorsabban jelentkeznek a gyengébb gyökérzetű növényeken. A vízhiány tünetei először a talaj felső rétegének kiszáradásakor jelentkeznek. Ha növényünk mélyre hatoló, erős, jól elágazó gyökérzettel rendelkezik, a felülről kiinduló aszályt jobban elviseli.

Gyors kelés és erőteljes gyökérnövekedés

Ha a könnyen felvehető tápanyagokat tartalmazó starter műtrágya nem a csírázó mag közvetlen környezetében van, a starterhatás nem érvényesül. Ennek érdekében a műtrágyát az elvetett maggal egy sorba mikrogranulátum adapterrel kell kijuttatni.

Ha a kijuttatást vetőgéppel végezzük, akkor ügyelni kell arra, hogy elkerüljük a gyökérkárosodást, ezért a műtrágya kijuttató csoroszlyát úgy kell beállítani, hogy a mag mellé és alá 5-5 cm-re kerüljön a műtrágya (mint a talajfertőtlenítésnél).
Starter műtrágyázással alapozná meg az idei termést? Szakmérnökeink segítenek kiválasztani a körülmények szempontjából ideális terméket! Keressen minket elérhetőségeinken>>