Maradnak a tavaly bevált gyomirtók?

Jó tele volt a károsítóknak: mire számíthatunk a gyomirtó, növényvédőszer szempontjából?

Alig köszönt el a tél, máris aktuális a gyomirtó, növényvédőszer témája. A gombák, baktériumok, rovarok, atkák télen is jelen vannak növényeinken, és várják a tavaszt, hogy újra támadhassanak. A téli hideg csak részben képes csökkenteni a számukat, mert a legedzettebb egyedek áttelelnek. Minél hidegebb a tél, annál inkább kitisztítja a terepet. Az idei tél nem a termelőknek, hanem a károsítóknak kedvezett.

A károsítók tömeges és korai megjelenésére kell számítanunk.

A növényvédelem állandó elfoglaltság a növénytermesztésben. Amire alapozni tudunk, az a mögöttünk lévő időszak, ezért is fontos, hogy visszatekintéssel kezdjük a munkát.

Milyen is volt a 2019-es tavasz? Maradnak a tavaly bevált gyomirtók?

A tavasz első fele csapadékmentes volt, hosszú heteken át kínlódtunk a szárazsággal. Májusban bőséges eső érkezett, állt a víz a földeken. Innen lehetett reményünk, hogy el fogjuk érni a számításainkat.

Ez a szokatlanul száraz, sok helyen aszályos tavasz furcsa helyzetet hozott a károsítók terén. Nem vagy csak alig jelentek meg a kalászosok levélbetegségei. Repcében viszont éppen a másik oldal érvényesült, korán és tömegesen jelentek meg a tavaszi kártevők, és sokáig károsítottak. Aztán a májusi csapadék szó szerint vízválasztó volt, de ez már a fuzáriumnak kedvezett, kiemelkedő fertőzöttséggel kellett számoljunk sok helyen.

2019-ben a korábbi éveket meghaladó mértékű fuzárium fertőzés történt a kalászosoknál, a betakarított szemtermés fuzáriumos szemeket és ezzel együtt fuzáriumtoxint is tartalmazott.

Az őszi csapadék ugyanezt a mintázatot követte: már augusztusban megkezdődött a talajok kiszáradása, szeptember és október száraz volt. Novemberben aztán sikerült pótolni a hiányt… és bár az átlag a teljes őszi időszakra jól alakult, az egyenlőtlen eloszlás problémákat generált. Gond volt a repce talaj-előkészítésével, sokan vártak a vetéssel a csapadékban bízva. A szárazság nem kedvezett az őszi búzának, őszi árpának: a kikelt növények hiányos, egyenetlen, gyenge állományokat képeztek.

Kártevők szempontjából a szárazságtűrők jelentettek problémát. 

A decemberi enyhe időjárásnak és csapadéknak köszönhetően a későn vetett őszi búza tudott fejlődni. Az enyhe időjárás januárban és februárban folytatódott, kevés csapadék hullott. Februárban valójában már beköszöntött a tavasz, persze ez még nem jelenti azt, hogy nem kell számoljunk kései, fagyos időszakkal. Egyelőre nem jósolnak fagyot az előrejelzések, de hosszabb távon nem tudhatjuk, hogyan alakul az időjárás. És minél később érkezik a fagy, annál nagyobb károkat okoz.

Most az enyhe télnek köszönhetően a növények kizöldültek, nem fagytak meg, megerősödtek. A későn vetett őszi kalászosok már a bokrosodás kezdetén járnak.

Hogy állunk a kórokozókkal?

Az enyhe tél kétségtelenül kedvezett nekik. A szárazság megnyirbálta a soraikat, de ha csapadék érkezik, az mindenképp az ő malmukra hajtja a vizet.

Induljunk tiszta lappal!

Azt már most megállapíthatjuk, hogy a kórokozók erős nyomással fognak jelentkezni.

Az olyan gyomok, mint az ebszékfű, pipacs, repce árvakelés és a tyúkhúr korán kikelnek, és együtt nőnek a gabonával. Fontos tehát a kora tavaszi gyomfelvételezés, amelynek eredménye alapján táblaszintű gyomirtási technológiákat érdemes kidolgozni.

A kalászosok gyomirtásának másik kihívása a változó gyomflóra. Az enyhébb tél ennek a jelenségnek is kedvezett. A változó gyomflórában az eredményes gyomirtáshoz feltétlenül széles spektrumú, megbízható hatékonyságú, szelektív gyomirtó szert kell válasszunk.
Ahogy tavaly, úgy 2020-ban is bevált növényvédő szereket, gyomirtókat, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező gabonatermesztéshez. Forduljon hozzánk bizalommal, szakmérnökeink szakszerű tanácsadással segítik a munkáját>>