gyomirtó

Tegyen keresztbe a gyomoknak: őszi gyomirtó szeres kezelések

Eső, eső, eső. Az utóbbi hetekben a talaj felső 50 cm-es rétege teljesen feltöltődött, sok helyen áll a víz a földeken. Száradásra egyre kevesebb a remény, a gépek továbbra sem tudnak kimenni a szántóföldekre. És miközben a gyomok agresszíven kelnek és növekednek, már nem is a gyomirtás a kérdés, hanem az, hogyan juttassuk ki a gyomirtó kezelést.

Mind a kikelt táblákon, mind az elvetett táblákon hihetetlen tömegben jelennek meg a T1-T2 csoportba tartozó gyomok. Nem meglepő, mondhatnánk, hiszen az elmúlt évek folyamán az ország nagy részén előretörtek a T1-T2-es életformájú gyomnövények, gondoljunk csak a nagy széltippanra, a veronikafajokra, a mezei árvácskára vagy a tyúkhúrra. Térhódításuk főként az enyhe teleknek és a nem kellőképp hatékony őszi gyomirtásnak tudható be. A nagy széltippan például mára a harmadik legfontosabb kalászos gyomnövényükké vált, és olyan helyeken is felbukkan, ahol korábban hírét sem hallották.

Őszi gyomirtó szeres kezelés a T1-T2 gyomok ellen

A T1-T2-es gyomok ellen tavasszal már nehéz a védekezés. Egyrészt a tavaszi gyomirtó szeres kezelést meghiúsíthatja a kora tavaszi időjárás, másrészt a gyomok már fejlettebb állapotban vannak, és ilyenkor a kezelések nem mindig működnek úgy, ahogyan szeretnénk.

Az őszi gyomirtás három évtizedes múltra tekint vissza Magyarországon, főleg Zala megyében már a ’90-es években előszeretettel végeztek ősszel gyomirtó szeres kezeléseket. Az őszi gyomirtás jól tervezhető és kihasználható technológia, a korai beavatkozás indokolt és számos előnye van. Előnyeiről itt írtunk bővebben.

Az őszi búzában és őszi árpában is nagy gondot jelentenek az egyszikű gyomok, de nem kímélik a repcetáblákat sem, ahol már – jó esetben – sikerült kiirtani a T4-es gyomokat. Rengeteg tápanyagot és vizet képesek elvonni a kultúrnövénytől, aminek a fejlődése a továbbiakban vontatott lesz.

Az őszi gyomirtást a gyomok fejlettségéhez szükséges igazítani: a magról kelő egyszikű gyomok esetében 1–3 leveles, a magról kelő kétszikű gyomoknál 2–4 leveles állapotban tudjuk hatékonyan elvégezni, amikor még nincsenek túl a gyökérváltáson. Ebben a fejlődési szakaszban a legérzékenyebbek a gyomirtó szerekre. A levélen keresztüli hatással elpusztítjuk a már kikelt gyomokat, míg a talajon keresztüli hatással megakadályozzuk a talajban lévő magok csírázását, kelését. 

A bemosó csapadék a segítségünkre lesz, mivel ezek a készítmények hosszú tartamhatással rendelkeznek, tavasszal a kalászostáblák tiszták lesznek. 

Mechanikai gyomirtás ősszel – előfeltétele a szárazabb időjárás

Az őszi mechanikai, gyomfésűs gyomirtást ellehetetleníti a csapadékos időjárás. A gyomfésű kalászos gabonákban vetés után, de még kelés előtt használható (vakboronálásra), vagy a 2.-3. levél megjelenésének időszakában, elsősorban széltippan, galaj, ebszékfű, árvacsalán fajok és tyúkhúr ellen.

Milyen gyomirtó szeres kezelést válasszon, és milyen dózisban? Kérdezze növényvédő szakmérnökeinket, forduljon hozzánk bizalommal>>