műtrágya kukorica

A műtrágya alkalmazási stratégiái kukoricánál

Kukorica termesztő területeink talajai kimerülőben vannak, káliumszintjük folyamatosan csökken. Ahhoz, hogy jó, netalán kimagasló termésátlagokat érjünk el, elengedhetetlen a megfelelő tápanyag-utánpótlás. Mire van szüksége az év folyamán a kukoricának, ennek a nagy tápanyagigényű növénynek?

Ezeket az elemeket kell tartalmazza a kukorica műtrágya

A kukorica átlagos tápanyagigénye (az adatok iránymutatóak, mivel a talajtípus és a talaj tápanyag-ellátottsága függvényében kell meghatározni a konkrét kijuttatandó mennyiséget):

  • Nitrogén: 20-28 kg/t
  • Foszfor (P2O5 formájában): 11-22 kg/t
  • Kálium (K2O formájában): 18-26 kg/t
  • Kalcium (CaO formájában): 8 kg/t
  • Magnézium (MgO formájában): 3 kg/t

A nitrogén 60-70%-át tavasszal alaptrágyaként, a fennmaradó 30-40%-ot starter és fejtrágyaként a tenyészidőszak folyamán több menetben célszerű kijuttatni.

A foszfor és kálium teljes mennyiségét ki lehet juttatni már ősszel alaptrágyaként, mivel ezen tápelemek lassabban mobilizálódnak és nehezebben mozognak a talajban. Természetesen tavasszal sem késő alaptrágyaként használni. Az őszi kijuttatás melletti érv az is, hogy a kukorica gyökérzete mélyebbre hatol, mint más gabonaféléké. 

A foszfor kezdeti hiánya akár 20-30%-os termésveszteséget is okozhat, de később is jelentős szerepet játszik a növény életében. Mivel a kukoricaszemből mobilizálható foszforkészlet a 2-4 leveles állapotra gyorsan elfogy, ezért fontos, hogy a vetéssel egy menetben könnyen felvehető foszfort juttassunk ki a magárokba.

A káliumra, akárcsak a nitrogénre nagy mennyiségben van szüksége a kukoricának. A jó káliumellátottság javítja a növény stressztűrő képességét, jobban bírja a fagyot és az aszályt, illetve növeli a szárszilárdságot.

A kalciumtrágyázás egyre nagyobb szerepet kap a modern szemléletű növénytermesztésben. A kalcium ugyanis kulcsfontosságú a sejtfal és sejtmembrán felépítésében. Bár hazánkban a kukoricában nem igazán jellemző probléma a kalciumhiány, a kalcium kritikus jelentőségű lehet dinamikus fejlődési szakaszokban, és a talajállapot szempontjából is rendkívül kedvező a jelenléte. Segít ugyanis fenntartani a talaj kémiai egyensúlyát, csökkenti a talaj sósságát, és javítja annak vízháztartását. Általában elmondható, hogy igazán jó termést a kukorica kalciummal telített talajokon ad.

A kukorica hatalmas zöldtömeget képes rövid időn belül előállítani, nem túlzás azt állítani, hogy hazai viszonylatban az egy nap alatt a legtöbb zöldtömeget fejlesztő növény. Ehhez segítség számára, ha a magnéziumból sem szenved hiányt. A magnézium beépül a klorofillba, és nagy asszimilációs teljesítményre tudja sarkallni a kukoricát. Nemcsak a zöldtömege növelésére használja azonban, a magnézium a gyökérzet fejlődését is elősegíti. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a szemképzésnek is előfeltétele.

A mikroelemek közül a cink hiányára érzékeny, romlik a nitrogén beépülése, visszaveti a növényt a fejlődésben. Mivel a termés mennyiségét is befolyásolhatja, érdemes figyelni a pótlására.

A kukorica esetében a tápanyag-felvétel főleg a szárnövekedés során történik (4-8 leveles állapottól címerhányásig), ezért a műtrágyát célszerű ezelőtt kijuttatni.

Szezon előtti műtrágya előrendelés a Hírös Agráriánál

2020-as áron szerezheti be a következő szezon nitrogén, alap és komplex műtrágyáit! Igény esetén raktározással és kiszállítással is tudjuk segíteni a munkáját! A részletekről kérdezze kollégáinkat>>