napraforgó vetőmag

Kezdődik a napraforgó vetőmagok előrendelése: melyiket válasszuk?

A napraforgó termesztésének egyik legkritikusabb eleme a vetés, mert az ott elkövetett hibák agrotechnikai-technológiai beavatkozásokkal később már nem kompenzálhatók. Az alábbiakban a napraforgó vetőmag választásához szeretnénk néhány gyakorlati tanácsot adni.

A napraforgó vetőmag két legfontosabb minőségi tulajdonsága a tisztaság és a csírázóképesség. Ideális esetben a vetőmag tisztaság 96-99% közötti, a csírázóképesség pedig 84-95%-os. Ennek a két adatnak az alapján kiszámolható a vetőmag használati értéke a következőképpen: a vetőmag tisztaságot (százalékban kifejezve) és a csírázóképességet (százalékban kifejezve) összeszorozzuk, és osztjuk 100-zal.

A vetőmag használati értéke azt fejezi ki, hogy 100 kg vetőmagban hány kg csíraképes (ép és egészséges) vetőmag található. Ez az egyik legfontosabb mutató, mert ennek alapján számítjuk ki, hogy vetéskor ténylegesen mekkora vetőmagmennyiségre lesz szükségünk.

A kivetendő napraforgó vetőmag mennyiségének meghatározása

A fémzárolt napraforgó vetőmagot a termelők osztályozva, méretre kalibrálva (és természetesen csávázva) vásárolják meg. A fajtára, ill. a hibridre jellemző fizikai tulajdonságok között nagy jelentősége van az ezermagtömegnek. Az ezermagtömeg (vagy ezerkaszattömeg) 1000 darab magnak grammokban kifejezett tömege. Minél teltebbek, életképesebbek a magvak, annál magasabb az ezermagtömeg. Magas ezermagtömeg esetén a magok jobban csíráznak, életképesebb növények fejlődnek ki belőlük.

Az ezerkaszattömeg 25 és 200 g között változhat. Ezt a genotípus és a környezet együttesen határozzák meg: függ az időjárástól, a tápanyag ellátottságtól, az aratás idejétől, vagyis az évjárattól. 

A napraforgó vetési jellemzői:

  • Vetési sortávolság: 70,0–75,0–76,2 cm
  • Vetési tőtávolság: 24–32 cm
  • Vetési mélység: 4–8 cm
  • Kivetendő magmennyiség: 2,2–4,7 kg/ha

Ezért nem mindegy, milyen napraforgó vetőmagot veszünk

Minden termelő jól felfogott érdeke, hogy alacsonyabb vetőmag-felhasználással egyenletes, hiánymentes kelést érjen el, hogy az állomány jól és egyenletesen fejlődjön, aminek egyenes következménye a jó terméshozam.

A minősített, fémzárolt vetőmag termésbiztonságot és többlettermést eredményez. Biztosra vehető, hogy a vetőmag-minősítő bizonyítványban megadott csírázóképesség szerint csírázik, és mentes a szennyeződésektől, gyommagoktól. Aki fémzárolt vetőmaggal dolgozik, annak a teljes termesztési ciklusban könnyebb dolga lesz:

  • Nem minőségi, vagyis nem tiszta vetőmag esetén számolni kell a vetőmagban elkevert szennyeződésekkel és egyéb magokkal, amelyek a növény élete során különböző problémákat fognak okozni. Ezek kezelésére a növényvédelmet kell segítségül hívni, a  kezelések pedig többletköltséget, többletmunkát jelentenek a gazdának. 
  • Könnyebben elkerülhető a minőségvesztés.
  • A nem fémzárolt vetőmag használata esetén nem ismerjük a vetőmag minőségét, ezért megnövelt mennyiséget fogunk használni vetéskor, ami természetesen újabb pluszköltséget jelent.

Napraforgó vetőmag előrendelés a Hírös Agráriánál!

Októbertől már előrendelhetők a napraforgó vetőmagok. A fajta és hibrid árlisták, előszezoni akciók kapcsán keresse kollégáinkat>>