gyomirtó

Miért hatékonyabbak az őszi gyomirtó szeres kezelések?

A gyomosodás idén ősszel is általános. Ilyenkor a fiatal állományban a regulátorozás dilemma elé állít: egyrészt nagyon kellene, hogy a gyomnövényektől szabaduljunk, másrészt a gyomok mellett ott van a nagyon érzékeny csíranövény is. Ebben az esetben célszerűbb gyomirtószeres kezelést végezni.

A kísérletek kimutatták, hogy az őszi gyomirtózás lényegesen hatékonyabb, mint a tavaszi. Hogy miért? Több okból is!

Az őszi gyomirtó szeres kezelések 3 legfontosabb előnye

1. Ősszel a gyomnövények érzékenyebbek a gyomirtókra

Az ősszel csírázó kétszíkű gyomok (veronikák, pásztortáska, árvacsalán, tyúkhúr, galaj, ebszékfű stb.) egy enyhe tél esetén zavartalanul fejlődnek, és kora tavasszal már virágot is bontanak. Márpedig virágzáskor nagyon ellenállók a gyomirtó szerekkel szemben, vagyis ha ősszel nem teszünk ellenük, később már nem sok esélyünk lesz. 

Vannak olyan gyomnövényfajok is, például az egércsenkesz, amit csak ősszel lehet irtani.

Mind az egyszíkű, mind a kétszíkű gyomnövényekről elmondhatjuk, hogy ősszel a legérzékenyebb fejlődési fázisban vannak, ilyenkor tudjuk a leghatékonyabban irtani őket.

2. Időben elpusztítjuk a konkurenciát a kultúrnövény mellől

A gyomnövények (egyszíkűek és kétszíkűek egyaránt) jelentős mennyiségű vizet és tápanyagot vonnak el a kultúrnövénytől, különösen akkor, ha azok alacsony tőszámmal vannak vetve. A kultúrnövény nem képes erős, bokros gyökérzetet fejleszteni, aminek következtében fejlődése lelassul. Ha a gyomfertőzés már ősszel is jelentős, a kultúrnövény legyengülve megy bele a télbe, és sok esetben a túlélése forog kockán.

Például a repce esetén, ha ősszel túl sok gyomnövény van a táblán, a repce nem a karógyökér fejlesztésével lesz elfoglalva, hanem ki akar nőni a gyomok közül, megnyúlik, és nem lesz olyan télálló.

3. Tavasszal könnyebb dolgunk lesz

Ha ősszel hatékonyan megszabadultunk a gyomnövényektől, akkor az őszi vetések jó állapotban jönnek ki a télből. Jobban tudjuk időzíteni a többi szántóföldi munkát is, ha a gyomirtással már nem kell bajlódjunk.

És még egy érv az őszi gyomirtás mellett

Tudta, hogy az őszi gyomirtásra alkalmas készítmények tartamhatással rendelkeznek, vagyis a télen és kora tavasszal csírázó gyomok ellen is védenek? Ha kérdése van a gyomirtószeres kezelések kapcsán, forduljon hozzánk bizalommal kecskeméti vagy bajai telephelyünkön, az elérhetőségeinket megtalálja itt>>