Ha száraz a tavasz, a starter műtrágyák még fontosabbá válnak

Továbbra is nagyon várjuk az esőt, ám az előrejelzések szerint az ország nagy részében a következő napokban is száraz, szeles idő várható. A talajhőmérséklet már korábban elérte a 12℃-ot, és fokozatosan tovább emelkedik. Általánosan elindult a vetés, a napraforgó és több helyen már a kukorica vetőmag is a talajba került. Ott, ahol még hátra van, a kezdeti gyors fejlődés miatt nagyon fontos, hogy a vetéssel egy menetben NP starter műtrágyát juttassunk ki.

A starter műtrágya jelentősége

A starter műtrágyázás célja, hogy kis mennyiségű foszforhatóanyagot és mikroelemeket juttassunk ki könnyen felvehető formában a vetéssel egy menetben, ezzel támogatva a gyökérzet fejlődését akár kedvezőtlen körülmények között is. A foszfornak a növény korai időszakában a gyökérnövekedésben és a gyökértömeg kialakulásában van szerepe. Csapadékhiányos időszakban különösen fontos, hogy erős legyen a növények gyökérzete.

A starter műtrágyázás mint módszer korántsem új találmány. A kertészeti kultúrákban nagy hagyománya van a kiültetett palánták beöntözésének, illetve foszfortartalmú oldatba való mártogatásának a jobb gyökeresedés érdekében. A szántóföldeken csak az 1970-es évek közepétől kezdték gyakorlatba ültetni, amikor megjelentek az erre alkalmas vetőgépek. Elsőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket egyrészt a technika kiforratlansága miatt, másrészt a műtrágyák összetétele és kijuttatásának gyakorlata miatt.

20 évvel később, amikor megjelentek a piacon a magas vízoldékonyságú és megfelelő fizikai tulajdonságokkal rendelkező műtrágyák, a starter műtrágyázás új lendületet kapott. Szintén nagy előretörést jelentettek ezen a téren a 2000-es évek elején megjelenő mikrogranulátum műtrágyák.

Erre a 2 dologra figyeljen, ha vetőgéppel juttatja ki a starter műtrágyát

  1. Hogy ne okozzon gyökérkárosodást, a műtrágya a mag mellé és alá 5 cm távolságra kell kerüljön, így kell beállítani a műtrágyakijuttató csoroszlyát.
  2. Vetőgéppel csak granulált műtrágyát lehet kijuttatni, illetve csak ez biztosít megfelelő ellátást.

Az aszálytünetek gyorsabban jelentkeznek a gyengébb gyökérzetű növényeken

A starter trágyázás szerepe egyre fokozottabban kerül előtérbe idén tavasszal, ugyanis a növények fejlődésének kezdeti időszakában a foszfor a gyökérnövekedést segíti elő. A fejletlen gyökérzetű növények tápanyagfelvétele gyengébb, ezeket a növényeket a szárazság és különösen az aszály még jobban sújtja. Az erős, mélyrehatoló gyökerek jobban elviselik a szárazságot, a szárazsági tünetek később jelentkeznek.

Amennyiben elmaradt az őszi foszforkijuttatás, vagy a talaj meszes, a közepesnél gyengébb foszfor-ellátottságú, akkor a napraforgó vagy a kukorica vetése előtt érdemes tavaszi alaptrágyázással javítani a feltételeket. Olyan NP műtrágyát kell kijuttatni, melyben a foszfor legalább 95%-ban vízoldható formában van jelen.

Starter és egyéb műtrágyák a Hírös Agrária kínálatában – raktárról>>

Scroll to Top