Megoldás a termőtalajok romlására

Ahogy beköszönt a tavasz, elsőrendű fontosságú dolgunk, hogy segítsük a szántóföldeket a tavaszi megújulásban. Mit jelent az életre kelés egy mezőgazdasági tábla esetében? Azt, hogy javul a talaj szerkezete, helyreáll a tápanyag-szolgáltató képessége, a talajba bevitt szerves és szervetlen tápanyagok hasznosulni tudnak. Beavatkozásra feltétlenül szükség van, mivel általános tendencia a termőtalajok romlása, elsilányosodása.

Miért romlanak a termőtalajok?

A termőtalajok minőségének romlása, sőt, egyre gyorsuló romlása olyan tény, amivel minden termelőnek számot kell vetnie. A jelenség okai összetettek. Elsősorban az elmúlt fél évszázad intenzív mezőgazdasági termelésének tudható be a negatív változás, továbbá néhány olyan káros folyamatnak, amelyek nem az emberi tevékenység következményei (pl. aszály, árvíz, erózió).

A szerves trágyázás visszaszorulásával csökkent a talaj szervesanyag-tartalma, ami a minőségi romlás egyik jele. A szervesanyag csökkenő utánpótlása miatt a talajlakó élőlények faji összetétele egyre inkább egyoldalúvá válik, vagyis az erős konkurensek elszaporodnak. Az egészséges rizoszférában egyetlen szervezet sem tud felszaporodni más szervezetek kárára, megbontva ezzel a természetes egyensúlyt.

A termőtalajok romlásához az is hozzájárul, hogy egyre nagyobb mértékben beszűkülnek a vetésszerkezetben, illetve vetésforgókban alkalmazott kultúrák, ami szintén jelentős probléma. Nem tett jót az egészséges talajélet szempontjából a korszerűtlen talajművelés sem, a nem okszerű műtrágya- és növényvédőszer-használat.

Kevesebb szerves anyag, kevesebb tápanyag: a nemzetközi kutatások is igazolják, hogy a talajok minőségi mutatói folyamatosan romlanak. A kutatások szerint Európában jelenleg 17-szer gyorsabban pusztul a talaj, mint ahogy épül vagy helyreáll (azaz 17 kg termőtalaj megy tönkre, amíg 1 kg újraéled).

Mi a megoldás?

Napjaink egyik legsürgetőbb megoldandó problémája a szántóföldek vízellátása, azaz az öntözés kérdése. Az öntözésnek ugyanis negatív mellékhatásai is lehetnek, ilyenek a talaj eliszaposodása, az aggregátum stabilitáscsökkentése, de változások léphetnek fel a szerves anyagok bontásában is. Nagy segítséget jelent ezek a területen a talajok mikrobiológiai életének védelme és javítása, napjainkban a kutatások is a lehetséges biológiai megoldások felé mutatnak: talajoltó baktérium készítmények, széles spektrumú mikrobiológiai készítmények.

Mikrobiológiai készítményekkel az egészséges termőtalajért

Ezek a készítmények, a bennük található igen nagy fajgazdagságú mikroorganizmusoknak köszönhetően minden növénykultúrában sikerrel alkalmazhatóak. Alkalmazásukkal elősegítjük az egészséges talajéletet, a bennük található nitrogénkötő, foszfor- és káliummobilizáló baktériumok segítségével javítjuk a talaj tápanyag-ellátottságát.

Az effektív mikroorganizmusok használatával tulajdonképpen a növények életfolyamatait segítjük, ellenállóbb, stressztűrőbb növényeinket nehezebben támadják meg a kórokozók, kártevők is.

A mikrobiológiai készítményekre akár prevencióként is tekinthetünk. A növények kezelését idejében kell elvégezni, hogy elkerüljük a betegségeket. A növények ellenálló- és regenerációs képességét erősítjük. Növénykondicionálással javul a növény egészségi állapota, és ez a terméseredményeken is látszani fog.

A Hírös Agráriánál mindig a lehető legkisebb környezeti terheléssel járó megoldást választjuk. Ha jó minőségű termőtalajt szeretne, nézzen be hozzánk>>

Scroll to Top