Erre is jó a sorközművelő kultivátor: műtrágya kijuttatása

A kultivátor sokoldalú mezőgazdasági gép. Fő feladata a talaj lazítása forgatás nélkül, gyomirtást és nedvességmegóvást végez. De ennél jóval több mindenre használható. A sorközművelő főegységhez különböző kiegészítők csatlakoztathatók: műtrágya injektáló, tápanyag szórófej, aprómagvető, szilárdműtrágya-adagoló – ezáltal olyan multifunkcionális talajművelő eszközünk lehet, amivel egy menetben több feladatot is megoldhatunk, időt, energiát és persze pénzt spórolva.

A szélesebb sorköztávra ültetett növények (kukorica, szója, cukorrépa, napraforgó, zöldségfélék, széles sortávra vetett repce, mustár stb.) sorközművelése sokban egyszerűsödött a kutivátorok megjelenése óta. Tavasszal, a növények elvetése utáni művelet, amire fel kell készülnünk, a kultivátorozás. Az idei száraz tavasz sok helyen kitolta a vetést májusra, sőt május végére, így egyes területeken a kultivátorozás még hátra van.

A száraz időjárást követő bőséges csapadék kimosta a nitrogén-tápanyagot, így előfordulhat, hogy azt is pótolni kell. Az esős idő miatt nem csak a műtrágya ismételt kijuttatása aktuális, hanem az előretörő gyomok irtása is. A sorköz-kultivátorozás gyomirtó hatása mellett szellőzteti, lazítja a talajt, ami azért fontos, mert levegőtlen talajban a növények tápanyagfelvétele csökken, vontatottá válik.

Milyen műtrágyát juttathatunk ki kultivátorral?

A modern kultivátorok szinte kivétel nélkül bővíthetők tárcsás injektorral, amellyel folyékony műtrágya juttatható ki. Ezzel az eszközzel 10 cm mélyre jut le a tápanyag, így aszályos időben is eredményesen használható, szemben a felszínre vagy éppen a felszín alá kijuttatott műtrágyázással. Általában a folyékonyműtrágya-adagolásra van igény, éppen azért, mert az oldott tápanyagot csapadékhiány esetén is tudják hasznosítani a növények.

Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a precíziós megoldásokra. Ennek érdekében már vannak olyan folyékonyműtrágya-kijuttatók, amelyeket a fülkéből lehet vezérelni (akár egy kis monitorról), az úttal arányosan.

Amennyiben a gazdálkodó a szilárd műtrágyát részesíti előnyben, az is kijuttatható sorközművelő kultivátorral mechanikus vagy pneumatikus megoldással. A pneumatikus szilárdműtrágya-adagoló esetében egy elosztófej osztja szét a csövekhez a műtrágyát. A sorok mindkét oldalára, 2 helyre juttatható segítségével a tápanyag. A kívánt mennyiség igen pontosan beállítható, mivel a továbbítás levegővel történik.
Bizonytalan a kijuttatandó műtrágya mennyiségében? Kérdezze szakembereinket>>

Scroll to Top