Hatalmas a gyomnyomás: sok helyen újra be kell vetni a gyomirtót

Megjött a várva várt eső, és a meleg sem késlekedik: csodálatosan fejlődhetnek a növényeink, na és persze a kórokozók is. A kukorica gyomirtását sok helyen meg kellett már ismételni, és valószínű, hogy lesznek még olyan termelők, akik újra ki kell juttassák a gyomirtót.

Az eső zöld utat biztosít a gyomoknak – ilyenkor nélkülözhetetlen a gyomirtó

A koratavaszi száraz, sok helyen aszályos időjárás késleltette a gyomok megjelenését és ezzel párhuzamosan a gyomirtást is. Bemosó csapadék híján ugyanis az alapkezelések nem tudják kifejteni a hatásukat.

A száraz időjárás az évelő gyomnövényeknek kedvezett: ezek a szívós, a talajban áttelelő növények kevésbé függnek a csapadéktól. A csapadék megérkeztével a gyomnövények fejlődése robbanásszerűen beindult, és az évelők mellett a magról kelő gyomnövényekkel is alaposan meggyűlik a bajunk.

A kukorica gyomirtásában kulcsfontosságú az időzítés: a lehető legtöbb gyomnövényt el kell érnünk levélen keresztül, mielőtt a kukoricasorok záródnának. A cél az, hogy elkerüljük a kukorica és a gyomnövények egyazon talajrétegből való táplálkozását, vagyis minél előbb meg kell szabadulni a gyomkonkurenciától.

Milyen gyomirtót válasszunk a kukorica gyomirtásához?

A kialakult helyzetben olyan gyomirtóra van szükségünk, ami egyaránt kiiktatja az évelő és a gyomról kelő gyomnövényeket, és jó esetben tartamhatással is rendelekezik, hogy az esős idő miatt előretörő gyomhullámmal is megbirkózhasson.

A napraforgó gyomirtása

A szárazság a napraforgó termesztését is visszavetette: nehezítette a talajművelést, a vetést, majd később a csírázást is. Nem tett jót a preemergens (vetés utáni, de még csírázás előtti) gyomirtásnak sem, aminek alapfeltétele a bőséges bemosó csapadék. Éppen ezért sok helyen nem is alkalmaztak preemergens kezelést, így az eső megérkeztével a gyomok zavartalanul fejlődhetnek.

Nyilván már csak a posztemergens gyomirtás jöhet szóba, de nem mindegy, hogy mit és mikor juttatunk ki. A gyomok egyik része ugyanis már túlfejlett, miközben másik részük a csapadékra vár, hogy mindent elborítson… Jó lenne megvárni, hogy a gyomok kikeljenek, de a gyomirtást nem halogathatjuk a végtelenségig. A posztemergens kezelések akkor a leghatékonyabbak, ha a gyomnövény 2-4 leveles stádiumban van.
Milyen gyomirtót, milyen technológiát válasszon? Nézzen be bajai vagy kecskeméti telephelyünkre, ahol növényvédő szakmérnökeink szaktanácsadással segítik a választást>>

Scroll to Top