Ismét fókuszban a gombaölő szerek

Egy jó eső nyáron is aranyat ér… de nem csak a kultúrnövények látják hasznát. Ugyanolyan kedvező hatással van a gyomnövényekre és a gombabetegségekre, ezzel tisztában van mindenki, aki szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik. Az egymást követő csapadékos napokon akár 16–20 órát is elérő levélfelületi nedvesség alakulhat ki, ami nagyon kedvező körülményeket teremt a gombabetegségek további fertőzésének. Éppen ezért fontos szempont annak meghatározása, hogy hányszor védekezzünk gombabetegségek ellen, és milyen típusú gombaölő készítményekkel.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kalászvédelem mellett a levélbetegségek elleni védelem is létfontosságú. Az utóbbi években országszerte jelentős kártételt okoztak a legfontosabb levélkárosító gombafajok: 2014-ben a sárgarozsda fertőzött országos szinten, 2015-ben a szeptória okozott komoly levélveszteséget, 2016-ban lisztharmattal és vörösrozsdával találkozhattunk.

A kalászvédelem szükségességét már nem is kérdőjelezi meg senki: a fuzárium ugyanis komoly gondot okoz a szántóföldeken az utóbbi évtizedekben. A fuzáriumfajok számos haszonnövényen élősködhetnek, leggyakrabban a gabonaféléket és a kukoricát támadják meg. A fuzáriumgombák által termelt mykotoxinok mind az emberre, mind az állatra veszélyesek. Védekezni ellenük kizárólag szintetikus gombaölő szerekkel lehetséges – és ez hatalmas problémát jelent a biotermesztők számára.

Milyen gombaölő készítményeket használjunk, és mikor?

Ezúttal a kérdés második részén van nagy hangsúly: az időzítésen. Gombaölő készítményekből ugyanis nagyon nagy a választék, számos olyan készítmény is beszerezhető, ami egyszerre több betegségre jelent megoldást. Mi is írtunk már olyan készítményről, amely valamennyi kalász- és levélbetegség ellen véd, és teljeskörű védettséget nyújt.

A betegségek elleni legjobb védekezés ezúttal is a prevenció: ha megelőző jelleggel használjuk a gombaölő szereket, akkor nagyobb költséghatékonyságot tudunk elérni. Ebben az esetben nincs szükség erős gyógyító hatásra, olyan készítményt kell választani, ami megelőző hatással rendelkező hatóanyagokat tartalmaz.

A későbbiekben, ha már felütötte a fejét a fertőzés, akkor erős kuratív hatású készítmény ajánlott, ami képes blokkolni a fertőzéseket.
A Hírös Agrária kínálatában számos gombaölő készítményt talál: szaktanácsadással segítünk kiválasztani a megfelelőt>>

Scroll to Top