Lassan itt az ideje a repce őszi regulátoros kezelésének

Lassan itt az ideje a repce őszi regulátoros kezelésének

A repce sikeres áttelelésének két fő feltétele van. A növénynek legalább 8 leveles állapotig el kell jutnia, és a gyökérnyak átmérőjének is legalább 8-10 milliméteresnek kell lennie. Ha a szárbaindulás már ősszel végbemegy, akkor a növény túlfejlődik, aminek súlyos kockázatai vannak. 

A szárbaindulás fejlődési stádiumában ugyanis a repce már csak minimális védelemmel rendelkezik a téli fagyok ellen. Az ilyen állományokat a téli zord időjárás, a fagy annyira kiritkítja tavaszra, hogy további tartásuk már egyáltalán nem gazdaságos a termelő számára.

Hatalmas, akár térden felül érő lombozatú növények – a repce ősszel nem juthat el ebbe az állapotba! A túlzott vegetatív növekedés regulátoros kezeléssel fékezhető meg, vagy lassítható eredményesen.

A repce őszi regulátorozásának előnyei

Az őszi regulátorozás, ha optimális időben, szükség szerint kerül kivitelezésre, csak nyereséget hoz a termelőnek. A regulátoros kezeléssel csökkentjük a növény magasságát, aminek eredményeként a növény vastagabb gyökérnyakat és erőteljesebb gyökeret fejleszt, valamint a tenyészőcsúcs is visszahúzódik. Ezáltal minimálisra csökkenthető a kifagyás veszélye, vagyis nő a repce télállósága.

Fontos tudni, hogy az őszi káposztarepcénél az ősz folyamán alakulnak ki a termés 60–70%-át adó oldalelágazások kezdeményei. Ezért fontos, hogy a tápanyagokat ne „felesleges” zöldtömegre használja el a növény, hanem inkább az oldalhajtások kinevelésére fordítsa. 

Az őszi regulátoros kezelés egyrészt visszafogja a lombtömeg fejlődését, másrészt a talajban fokozza a gyökérzet növekedését. A növényben felhalmozódó tápanyag és energia a gyökér fejlesztésére fordítódik, a repce hosszabb gyökereket és vastagabb gyökérnyakat fejleszt.

A regulátorkészítmény megválasztásakor a hatóanyag függvényében számolhatunk gombaölő hatással is. Így nem csak azt akadályozzuk meg, hogy túlzott növekedésbe kezdjen a kultúrnövényünk, hanem a kórokozókat is visszaszorítjuk.

A regulátorozáshoz felhasználható hatóanyagokról kérdezze szakmérnök kollégáinkat>>

Tavasszal az erőteljesebb állomány jobban regenerálódik, gyorsabban, nagyobb levélszámmal és több oldalhajtáskezdeménnyel (nagyobb becőszám) indul.

Miért pont a repce 4-6 leveles állapotában kell elvégezni a regulátoros kezelést?

A kérdés azért jogos, mert ebben az állapotban az állomány még nincs összezáródva, és ennek következtében a kezelés egy része a talajra fog szóródni. Mégis ez a legjobb időpont, mert a repce ebben a fenológiai állapotban képes a leghatékonyabban hasznosítani a kijuttatott hatóanyagot, ezáltal a veszteség is mérséklődik.

A 4-6 valódi leveles állapotban végzett regulátoros kezeléssel egy menetben bóros és kénes levéltrágyát (esetleg rovarölő szert) is javasolt kijuttatni.

Amikor valamilyen permetezéses kezelést végzünk a repcében, mindig megéri lombtrágyát hozzátenni, a lombtrágyák ugyanis mikroelemeket tartalmaznak. Ezek segítik a rügydifferenciálódást és javítják az áttelelő képességet.

Tudjuk, a repcetermés legnagyobb része ősszel dől el. Mire kell figyelni ahhoz, hogy a repce ideális állapotban lépjen be a télbe? Hétrészes videósorozatunkban sorra vettük a repce termesztéstechnológiai elemeit. Nézzen bele a Repce Percekbe itt>>