Repce Percek

Repce Percek: mindent a repcéről a Hírös Agrária videósorozatában

A repce termesztése jól felkészült, gondos termelőt kíván. A Hírös Agrária első videósorozata, a Repce Percek nem titkolt célja az, hogy a gondos gazdákból sikeres termelők legyenek. Ahogy növényvédő szakmérnökünk, Schwicker Imre megfogalmazta: a mezőgazdaság matematika. Egyáltalán nem mindegy, mennyire hatékonyan és eredményesen tud a termelő gazdálkodni, és ennek következményeként mennyi marad a zsebében.

Miről szól a Repce Percek című videósorozat?

A Repce Percek 7 részében sorra vesszük a repce termesztéstechnológiai elemeit, végignézzük, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy a repce ideális állapotban lépjen be a télbe. A termés legnagyobb része ugyanis ősszel dől el!

A repce növekedése, fejlődése és hozama nagyrészt attól függ, milyen összhangot vagyunk képesek kialakítani a növény környezeti igényei és az általunk befolyásolható tényezők között. Ezek a tényezők a termesztéstechnológia elemei, és nem egyszer tapasztaltuk már, hogy rengeteg múlhat akár egyetlen tényező megváltoztatásán is.

Ezért fontos minden szezon végén átgondolni, volt-e olyan technológiai elem, amin érdemes lenne változtatni. A technológián ugyanis tudunk változtatni, más körülményeken nem igazán. Aki nagyobb profitot szeretne, annak változtatni kell, a meglévő talajművelési technológiától el kell térni.

Melyek azok a pontok, ahol változtatni lehet? Ezeket a pontokat vesszük sorra a sorozatban:

Amikor a termést meghatározó legfontosabb tényezőkről beszélünk, nem kell hosszú listára gondolnunk. A legprofibb repcetermesztők három kiemelt fontosságú tényezőt neveztek meg, ezeket akár a repcetermesztés szentháromságának is hívhatnánk. Ön ismeri mindhármat?

A repcének kedvező talajállapotokért a vetés előtt az elővetemény gondos megválasztásával, illetve a talajelőkészítéssel gondoskodhatunk. Ennek megfelelően a Repce Percek 3. részében azt vizsgáljuk, milyen talajt szeret a repce, és termesztőként mit tehetünk ezért a talajállapotért:

A repce igényeihez tudatosan kell megválasztanunk a tápanyagokat, makro-, mezo- és mikroelemeket, amelyeket a tápanyagfelvétel dinamikájához kell igazítanunk. Vagyis: mikor mire van szüksége a repcének? Mennyi műtrágyát juttasunk ki ősszel? A 4. részben részletesen tárgyaljuk a repce tápanyagait:

A Repce Percek 5. részében elérkeztünk a repcetermesztés egyik kulcsfontosságú műveletéhez. A vetési idő hagyományosan augusztus 20-a és szeptember 15. közötti, de elsősorban a talajállapot és a csapadék dönti el, hogy mikor kell vetni. Ha túl korán vetünk, és túl meleg az ősz, akkor a repce hajlamos a túlfejlődésre, akár két alkalommal is regulátorozni kell. Ha túl későn vetünk, és az őszi időjárás nem kedvező, akkor az áttelelő képesség csökken. Vetésmélység, sortávolság és vetőmagnorma, továbbá ezek összefüggései:

A repce, mint a szántóföldi növények általában, nem szereti a konkurenciát. Egyes gyomnövények ráadásul jól érzékelhető módon csökkenthetik a termést. Milyen gyomok jelentenek veszélyt a repcére?

Rovarok, gombák és egyéb kártevők: repcénkre sok ellenség leselkedik. A Repce Percek utolsó, 7. részében a védekezés lehetőségeiről lesz szó:

https://www.youtube.com/watch?v=yImcLrp01sQ
Kérdése van a repce termesztéstechnológiájával kapcsolatban? Forduljon hozzánk bizalommal kecskeméti vagy bajai telephelyünkön, elérhetőségeinket megtalálja itt>>