Őszi gyomirtással már korán ki tudjuk kapcsolni a veszélyes betolakodókat

Az őszi gyomirtás a zavartalan fejlődés záloga?

Országszerte kelnek az őszi árpa vetések, helyenként a búza is. A táblák állapota igen heterogén, általában elmondható, hogy több csapadékra lenne szükség az intenzív növekedéshez. A kultúrnövénnyel párhuzamosan megjelennek a gyomnövények is, amelyek szintén nagyban befolyásolják az őszi kalászosok fejlődését. Az őszi gyomirtás hatékonyabb és olcsóbb megoldást jelent a tavaszinál.

Az őszi búzában és őszi árpában is nagy gondot jelentenek az egyszikű gyomok, amelyek közül a nagy széltippan a legjelentősebb. De nem szabad megfeledkeznünk a kétszikű gyomokról sem (veronikák, pásztortáska, ragadós galaj, ebszikfű, tyúkhúr), amelyek szintén rengeteg tápanyagot és vizet képesek elvonni a kultúrnövénytől. 

A gyomnövények egy része a kultúrnövénnyel egy időben kel, együtt is fejlődik vele, és többnyire 2–3 leveles vagy tőlevélrózsás állapotban telel. Habár ezeknek a gyomoknak (pl. tyúkhúr, pásztortáska, veronikák, árvacsalánfélék) rövid az életciklusuk, ha tömegesen kelnek ki, számottevően gátolhatják a kultúrnövény kezdeti fejlődését.

Őszi gyomirtással már korán ki tudjuk kapcsolni a veszélyes betolakodókat

Az őszi gyomirtásnak az a legnagyobb előnye, hogy a gyomnövényeket széles hatásspektrumban, már korán el tudjuk pusztítani, illetve a csírázásukat is meg tudjuk akadályozni. Ezáltal a talajban lévő nedvességet, a kijuttatott tápanyagot a kultúrnövény fogja hasznosítani, amely zavartalanul fejlődhet az ősz folyamán, a lehető legjobb kondícióban telel, és tavasszal gyommentes állománnyal kezdődhet a szezon.

Az őszi gyomirtás rugalmasan elvégezhető, a gyomok fejlettségéhez igazodva.

Az őszi állománypermetezés optimális a magról kelő kétszikű gyomok 2–4 leveles, a magról kelő egyszikű gyomok 1–3 leveles állapotában, amikor még nincsenek túl a gyökérváltáson, és a legérzékenyebbek a gyomirtó szerekre. A levélen keresztüli hatással elpusztítjuk a már kikelt gyomokat, míg a talajon keresztüli hatással megakadályozzuk a talajban lévő magok csírázását, kelését.

A permetezést követő 2–3 héten belül lehullott 10–20 mm csapadék segíti a hatóanyagok hatáskifejtését. A kezelés hatástartamát szintén növeli a hideg, télies idő korai beköszöntése, mivel a fagyott talajon lassabban bomlanak a hatóanyagok.

Tiszta kalászostáblák tavasszal

A kalászosok őszi gyomirtása az utóbbi években egyre szélesebb körben alkalmazott technológiai elemmé vált itthon is. A jelentősen megváltozott gyomviszonyok kényszerítették rá a termelőket, illetve az egyre szélesebb körben alkalmazott, alacsony vetőmagnormával és korábban vetett búza, s részben az árpa állományok, amelyek szinte semmilyen gyomelnyomó képességgel nem rendelkeznek.

Az őszi gyomirtásnak munkaszervezési előnyei is vannak, hiszen így jelentősen csökkenthető, illetve egyszerűsíthető a tavaszi gyomirtás. Ráadásul a tavaszi első permetezés során a tankkeverékekbe kevesebb növényvédő szert kell tennünk, melyek így kevésbé befolyásolják egymás hatékonyságát.

Milyen hatóanyagokat, készítményeket ajánlunk őszi gyomirtáshoz? Forduljon bizalommal növényvédő szakmérnök kollégáinkhoz>>