Őszi kalászos vetőmag ajánlatok: mire kell figyelni?

Őszi kalászos vetőmag ajánlatok: mire kell figyelni?

Kiemelkedő terméspotenciál, stabil termés – kell ennél több a termelőnek, amikor vetőmagot választ? Úgy tűnik, igen. Nincs két egyforma év, ezért a szélsőséges környezeti, időjárási körülményekre nehéz felkészülni. A termesztési technológiákon túl a genetikai alapok megválasztása is fontos komponense a termesztés sikerének és a radikális környezeti hatások tompításának. Ezért mondjuk, hogy a vetőmag kiválasztásánál, a fajtaválasztásnál nem csak a termesztési célt kell figyelembe venni (hozam, minőség), hanem a betegségekkel, a stresszel szembeni toleranciára, az alkalmazkodóképességre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

A fajtatulajdonosok, forgalmazók kínálata évről évre szélesebb. A nagy fajtaszám miatt az ideális fajta, illetve fajták kiválasztása nem egyszerű feladat.

Fontos szempont a vetőmag választásnál: tolerancia és stressztűrés

Az őszi kalászosok a hazai növénytermesztés meghatározó kultúrnövényei, termőterületük évente 1,3-1,5 millió hektár. Ennek legnagyobb részét az őszi búza foglalja el. A búzáról köztudott, hogy az utóbbi két évtizedben a fajtahasználatban és a termesztéstechnológiában egyaránt fontos változások történtek.

A búza üzemi terméspotenciálja a nyugat-európai típusú bőtermő fajtáknál hektáronként 11-12 tonna körül van. A kereslet hatására a termelők érdeklődése az utóbbi években a bőtermő búzák felé fordult. Természetesen a nagy hozam kéz a kézben járhat a minőséggel, amennyiben biztosítjuk a búza számára a megnövekedett igényt kielégítő tápanyagokat. 

A fajta választásánál érdemes tanulmányozni a fajtatulajdonos által megadott információkat az adott vetőmag betegségekkel szembeni ellenállóságáról:

  • őszi búza esetében leggyakrabban a fuzáriummal szembeni tolerancia szokott szerepelni
  • vannak fajták, amelyeknek a rozsda ellenállósága kiemelkedő (pl. szárrozsdával szemben)
  • fogunk találni olyan vetőmagot is, amelyik kiemelkedő toleranciával rendelkezik fuzárium- és szeptória ellen
  • általánosan jó betegség ellenállóságú magot jó választani

 Egy fajta vagy több?

Vetésterülettől függően több fajta termesztésében érdemes gondolkodni, a fajták szolgálhatnak azonos termelési célt, de előnyös lehet, ha például érésidőben különböznek. A termelő nagyon sok értékmérő tulajdonságot kell mérlegeljen, de kiemelendő a fajták betegségekkel szembeni ellenálló-képessége, melyet akár intenzív, akár átlagos termelési viszonyok között termel.

Érjen be már az aszályos időszak előtt?

Korai vagy késői vetésű gabona vetőmagot válasszunk? A korai fajták előnye, hogy az esetleges nyári forróság előtt betakaríthatók, a késői fajtáknak viszont alapvetően nagyobb a terméspotenciáljuk. A korai-késői fajták dilemmájához további szempontokat ebben a blogcikkünkben talál.

Minőségi input termékekkel (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer) és szakmai tanácsadással támogatjuk a termelők munkáját; nézzen be kecskeméti, bajai vagy nyárlőrinci telephelyünkre>>