gabona vetőmag

A jó termés a jó gabona vetőmaggal kezdődik

A koraőszi meleg és száraz időjárás sok helyen megnehezítette és megdrágította a talajelőkészítést és a vetést. Míg a repce vetése mindenhol befejeződött, az őszi gabonáké a közeljövőben kezdődik. Folyamatban van az őszi búza, árpa magágy előkészítése. A Hírös Agrária választékában megtalálja a minőségi gabona vetőmagokat korai és késői vetésekhez egyaránt.

Milyen ismérvei vannak a jó gabona vetőmagnak?

A vetéshez jó minőségű, fémzárolt vetőmagot kell használni. Miért ajánlott inkább a fémzárolt vetőmag, és nem a saját fogású? Mert a saját fogású mag biológiai értéke általában rosszabb a fémzárolt vetőmagnál. Ha nem fémzárolt vetőmagot használunk, számolni kell azzal, hogy a későbbi agrotechnikai beavatkozások hatékonysága kisebb mértékű lesz, ami megemelheti a költségeinket.

A búza vetőmagjának minőségét szabvány írja elő.

Fajtaválasztás

A termelők túlnyomó többsége saját maga választja meg, hogy milyen fajtát vessen. A fajtaválasztásnál szem előtt kell tartani a termelési célt, de a potenciális vevőt is. Nyilván az előző évek tapasztalataira alapozva a jól bevált fajtákat célszerű vetni, amelyeknek a termesztését már ismeri a gazdálkodó, és tudja, hogy a saját földjén milyen eredményt és minőséget hoznak.

Ajánlott viszont kisebb területeken kipróbálni az újabb fajtákat is, mivel a nemesítők arra törekednek, hogy nagyobb termőképességű, a helyi időjárási körülményekhez jobban alkalmazkodó, betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákat vezessenek be.

Korai vagy késői vetésű gabona vetőmagot válasszunk?

A korai fajták előnye, hogy az esetleges nyári forróság előtt betakaríthatók, a késői fajtáknak viszont alapvetően nagyobb a terméspotenciáljuk. Számolni kell azzal is, hogy vannak olyan fajták, amelyek akár a késő őszi – például cukorrépa vagy kukorica után – vagy a nagyon korai (tél végi, kora tavaszi) vetést egyaránt lehetővé teszik.

A korai és késői vetésű gabonák közötti választást sok esetben az összetett vetésszerkezet vagy az időjárási körülmények döntik el. A kedvezőtlen őszi vetési körülmények miatt a termelő kénytelen a késői opció mellett letenni a voksát, illetve olyan gabona vetőmagot keresni, aminek nagyon rugalmas a vetésideje (akár több hónapon át vethető nagy termésbiztonság mellett).
A Hírös Agrária partnerei számára kiszállítja a nála vásárolt gabona vetőmagokat! A részletek kapcsán érdeklődjön kollégáinknál>>