Talajelőkészítés napraforgó elővetemény után

Talajelőkészítés napraforgó elővetemény után

Az elmúlt héten sokat haladt a napraforgó betakarítása. Milyen kultúra fogja követni? Napraforgó után ideálisan tavaszi vetésű növények, de akár őszi kalászosok is következhetnek. Ha őszi kalászosok követik, a talajelőkészítés során vegyük figyelembe, hogy az állományokban a napraforgó árvakelés okozhat gondot. Hogyan készítsük elő a talajt az őszi kalászosoknak napraforgó elővetemény után?

Őszi kalászosok alá végzett talajelőkészítés napraforgótarlón

Napraforgó után általában magas tarló marad. Aratáskor a napraforgószár és egyéb növényi maradványok a szalmarázó ládákról rend formájában vagy szétterítve a tarlóra hullnak. Ezeket vagy az adapterre szerelt zúzóberendezéssel, vagy külön menetben szárzúzóval felaprítják, majd később a talajba forgatják.

Határozottan ajánlott a napraforgó betakarítása után a szántás, hogy a napraforgó veszélyes betegségeinek melegágyait, a fertőző szár- és gyökérmaradványokat aláforgatva

elősegítsük azok mielőbbi megsemmisülését. Amennyiben a betakarítás előtt vegyszeres szárítás (deszikkálás) történt, az növényvédelmi szempontból is komoly hatással bír, ugyanis a gyors száradással megakadályozható a betegségek terjedése az állományban. Kevésbé lesznek szennyezettek a táblán visszamaradó növényi részek, egyszerűbb a talajelőkészítés.  

Forgatás nélküli alapművelésű napraforgótarlón síktárcsával készíthető magágy. Amennyiben a vetőgép fel van szerelve magágykészítő tárcsasorokkal, úgy a nehéztárcsás kultivátorral végzett alapművelést követően azonnal következhet a vetés.

Milyen kultúra jöhet szóba napraforgó után?

A napraforgó nagyon igényes a vetésváltással szemben

  • Önmaga után csak 5 év múlva termeszthető (szádor esetén: 6-7 év). Az önmaga után termesztés káros hatásai, az ún. fertőzési nyomás növekedése valamennyi termesztett növényünk közül a napraforgónál jelentkezik a leglátványosabban.
  • Utána ideális: kukorica, tavaszi árpa, zab, cirok, egynyári tömegtakarmányok, őszi búza.
  • Utána kerülendő: cukorrépa, burgonya (nagy a vízfogyasztás, gyomosít) és a hüvelyesek (a gyökérgümő-képződést bizonyos ideig gátolja). A cukorrépa és a hüvelyesek esetén a közel azonos herbicidrezisztencia miatt sem bizonyul jó előveteménynek a napraforgó.

Hogy az elengedhetetlen 5 éves vetésváltás tartható legyen, a napraforgó termesztőnek 5 évre előre ismerni kell a növény gazdaságon belüli helyét, rá kell építeni a növényi sorrendet. 

Általában elmondható, hogy a napraforgó nem tartozik a jó búza elővetemények közé (a közepes kategóriába szokták sorolni). Ez nem annyira a talajok tápanyag kihasználásával, mint a talajok nagyfokú kiszárításával magyarázható. Ezért helyesebb, ha tavaszi gabonát, vagy kukoricát vetünk utána. Az őszi vetésű növények számára azért sem tekinthető jó előveteménynek, mert nagy tömegű szár- és gyökmaradvány maradt utána, és szeptember végi betakarítása miatt nincs lehetőség optimális magágyat kialakítani, nincs idő a lebomlásra sem.

Ha mégis őszi vetésű növény követi a napraforgót, akkor gondoskodni kell a megfelelő talajállapotról, a talajelőkészítés minőségéről. A talajpotenciál biztosítására, a tápanyagszolgáltató-képesség fokozására több készítmény is áll rendelkezésre: alaptrágyák, baktériumtrágyák, amelyek tápanyagok mellett olyan organizmusokat is tartalmaznak, amelyek szerepet játszanak a szerves anyagok lebontásában, az egészséges talajélet kialakításában.


Milyen kezeléseket ajánlunk a őszi vetésű kultúrák alá? Kérdezze szakembereinket>>