repce gyomirtás

A repce gyomirtása ne maradjon tavaszra!

Csapadékos októberünk volt. Bár a sár és a kisebb-nagyobb állóvizek nem kedveznek a szántóföldi munkáknak, néhol állnak a gépek, halasztódik a betakarítás és az őszi vetések, mégis, a repcének jót tett ez az időjárás. A növények gyorsan nőnek, az állományok egyre inkább egységes képet mutatnak. A tartós eső miatt a repcebolhák, illetve a repcedarázs álhernyóinak száma is csökkent. A biztonságos átteleléshez azonban mindenképp szükséges az őszi gyomirtás, regulátorozás, és a lombtrágyákat is meghálálja a repce. Lássuk részletesen!

Javítsuk a repce áttelelésének biztonságát gyomirtással!

Milyen állapotot kell elérjünk a repcénkkel a tél beköszöntéig ideális esetben? A biztonságosan áttelelő repce az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik: 

  • 8-10 leveles,
  • erős gyökerű,
  • 1 cm-es gyökérnyaki átmérővel rendelkezik.

A repce csak akkor tud erős gyökeret növeszteni, ha nincs sok konkurenciája, ezért elsőrendű fontosságú az őszi gyomirtás. Ha a széleslevelű gyomokat nem takarítjuk ki a repcéből, mérhető terméskiesést fognak okozni. 

A széleslevelű gyomok két nagy családja:

  1. nyáron csírázó gyomok (T4-es gyomok: disznóparéj, libatop, parlagfű, csattanó maszlag, szerbtövis, selyemmályva). Meglepően nagy számban fordulnak elő a repcében, és nem tudjuk megvárni minden esetben, amíg kifagynak az állományból, ugyanis sok vizet, fényt és tápanyagot vesznek el a repcénktől. Jelenlétükben a repce nem a karógyökér fejlesztésével lesz elfoglalva, hanem ki akar nőni a gyomok közül, felnyurgul, és nem lesz olyan télálló. Egyes mérések szerint T4-es gyomok okozta terméskiesés akár 400 kg is lehet hektáronként. 
  2. ősszel csírázó T1, T2 gyomok: veronikák, pásztortáska, pipacs, tyúkhúr, galaj, zsomborok, ebszékfű, árvacsalán.

Gombaölőszeres kezelések

A repce ideális telelő állapotának elérését regulátorozással is segíthetjük: a regulátorozás a 4-6 leveles repcében javasolt. A regulátorozással nem csak a gombabetegségektől védjük meg a repcét, ezek a kezelések javítják az áttelelő képességet, erősítik a gyökérzetet és akadályozzák a túl korai szárba indulást.

A gombaölőszeres kezeléssel egy menetben bóros-kénes lombtrágyák szórása is ajánlott, mivel ezek is javítják a repce áttelelő képességét. Általában elmondhatjuk, ha valamilyen permetezést végzünk a repcében, mindig megéri lombtrágyákat is hozzátenni, mivel ezek fontos mikroelemeket tartalmaznak.

A rovarokra továbbra is figyelni kell!

Bár a rovarkártevőket visszaszorította a sok csapadék, továbbra is figyelemmel kell kísérni a tevékenységüket (levéltetvek, repcedarázs álhernyó, káposztalégy lárvája). A táblák bejárása és szükség esetén a védekezés továbbra is indokolt.
Kérdése van a repce gyomirtásával kapcsolatban? Kollégáink szívesen segítenek, forduljon hozzánk bizalommal>>