kukorica gyomirtási tippek

Gyommentesség a teljes szezonban: kukorica gyomirtási tippek

Idén a változékony időjárás miatt késve indulhat a tavaszi kapások vetése. Sem a száraz talaj, sem az alacsony (5-6 ℃-os) talajhőmérséklet nem támogatja a kukorica vetőágykészítését, illetve a vetést. Valószínűleg az esők és a gyors melegedés kedvező helyzetet teremt pár nap múlva.

Egyszerűbb gyomirtás kukoricában rugalmasan kijuttatható gyomirtókkal

A gyomirtószerek területén a kukorica az egyik legjobban ellátott kultúrák közé tartozik, ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyomproblémák csökkentek volna az elmúlt években. 

A kukoricatermesztésben a legfontosabb szabály a korai gyomosodás kikapcsolása, mivel a fiatal gyomnövények tavasszal nagyobb terméskiesést okoznak, mint a nyárutói erősebb és látványosabb gyomosodás.

A Bayer több évtizedes magyarországi tapasztalokra építve szekvencionális gyomirtási technológiát ajánl 2021-re. Mi a szekvencionális technológia lényege?

Korai védekezés egy tartamhatással is rendelkező termék kijuttatásával, majd a későn és mélyről kelő fajok ellen újabb kezelés, a klasszikus posztemergens időszakban (5-7 leveles állapot).

1. A korai időszak gyomirtószere: Adengo

Több, mint 85 egyszikű és kétszikű gyomnövény, közöttük több, nehezen irtható gyomfaj ellen hatékony. HPPD toleráns gyomnövények POLspp, HIBTR, POROL, PANRI, PANDI ellen alapherbicid. Rezisztens SORHA ellen alapherbicid szekvenciális programokban.

A már kikelt, érzékeny fenológiájú gyomok ellen is hatékony, és a kikelt kukoricára is szelektív. Rugalmasan kijuttatható.

2. Az 3-5 leveles állapota gyomirtója: Capreno

Jól alkalmazható ott, ahol a gyomok és a kukorica kinőttek a korai készítmények hatósugara alól, vagy csapadékhiány miatt a korábbi kezelés eredménye részleges. 

Biztonsággal irtja az 1-4 leveles állapotú, sőt az azon túl lévő, magról kelő egy- és kétszikű fajokat. A már kikelt gyomok kiiktatásán túl számottevő tartamhatással rendelkezik,

így a későbbi gyomkelést is kordában tartja.

3. Az 5-7 leveles állapot gyomirtói: Laudis, Monsoon, Monsoon Active és Aspect T

A Laudis az egyik legrugalmasabban alkalmazható kukorica gyomirtószer a hazai palettán. Akár a 8 leveles kukoricában is biztonsággal használható, esetenként a túlfejlett, az újrakelő magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényei ellen. 

A Monsoon és a Monsoon Active a magról kelő egy- és kétszikű gyomok mellett, évelő egyszikű (fenyércirok, tarackbúza) és bizonyos évelő kétszikű gyomok (mezei acat) ellen is hatékonyak. A Monsoon Activeról érdemes megjegyezni, hogy a piacon elérhető kukorica termékek közül a legszélesebb hatásspektrummal rendelkezik. Szelektív és rugalmas készítmény, mellyel gyors és látványos hatást érhetünk el. Tartamhatással is rendelkezik.

Az Aspect T készítmény megfelelő kombinációs partner a csak egy hatóanyagot tartalmazó termékekhez a rezisztencia-kezelés megelőzésében. Hatékony kiegészítés nehezen

irtható gyomok (szívós keserűfű-félék – főleg BILCO, POLAV, POLLA POLPE) ellen, javítja a hatékonyságot olyan mélyről kelő gyomnövények ellen, mint a selyemmályva (ABUTH), szerbtövis fajok (XANspp.), libatop-félék (CHEspp.). Ugyancsak hozzájárul a későn kelő magról kelő egyszikűek elleni hatáshoz is, például muhar-félék (SETspp.), ujjasmuhar-félék (DIGspp.) valamint fenyércirok (SORHA).

Miért érdemes a Bayer gyomirtószereit választani?

  • Hatalmas előnyük a csapadékkal szembeni rugalmasságuk. Valamennyi midposzt és posztemergens készítmény 2 órás vagy annál rövidebb esőállósággal rendelkezik. Nagyon gyorsan felszívódnak, kevesebb mint 2 óra után esőállóvá válnak.
  • A magas hőmérséklet sem akadályozza a herbicidek kijuttatását. Különösen a későn vetett vagy másodnövényként a talajba kerülő csemegekukoricában gyakori probléma, hogy a napi hőmérséklet még éjszaka sem csökken a gyomirtók kijuttatásához kívánatos 25 °C alá. Ilyenkor nyugodtan alkalmazhatjuk a Laudis OD-t, ami akár 30°C-nál magasabb hőmérsékleten is biztonságosan kipermetezhető.
  • A kijuttatási adag rugalmassága: a Bayer készítmények lehetővé teszik a maximális adagok kijuttatását még az ideálishoz képest megkésett fenológiákban is (Monsoon OD, Laudis).

A Bayer kukorica gyomirtó szerei beszerezhetők a Hírös Agrária telephelyein>>