növényvédőszeres kezelések repcében rovarok és gombák ellen

Virágzás eleji növényvédőszeres kezelések repcében rovarok és gombák ellen

Ahogy beáll a tavasz, és a hőmérséklet tartósan melegedni kezd, úgy ütik fel sorra a szántóföldeken  kártevők a fejüket. Már most érdemes felkészülni a növényvédőszeres kezelésekre, hogy gyors fejlődést tudjunk biztosítani kultúrnövényeinknek. Az őszi káposztarepcében a fénybogarakkal kell megvívni a küzdelmet, majd jöhet a virágzás eleji kezelés egyéb rovarok és gombák ellen.

Tavaszi kártevők a repcében: melyek a hatékony növényvédőszerek?

A repcefénybogár (Meligethes aeneus) már a repce zöldbimbós fenológiai állapotában megkezdi károsítását és betelepülését a repcetáblákba. A repcefénybogár pollenfogyasztó, ami arra készteti, hogy kirágja a virágbimbókat. A bimbók a rágás következtében elszáradnak, majd lehullanak. Ha a bimbós állapot elhúzódik, vagyis hűvösebb időjárás esetén a fénybogár rendkívül nagy kárt tud okozni.

Nagyon fontos, hogy folyamatosan kell figyelni a repce állapotát, ha beavatkozást igényel, azonnal tudjunk lépni.

Hogy kizárjuk a terméscsökkenés lehetőségét, megfelelő időben kell fellépnünk a fénybogár ellen. A növényvédőszeres kezelés akkor válik szükségessé, ha növényenként 3 egyedet találunk.

Milyen növényvédőszereket használhatunk a fénybogár ellen?

  • Zöld bimbós állapotig használhatunk piretroidokat (figyelemmel kell kísérni a kezelés hatását, mert egyre több esetben tapasztalják a piretroidokra rezisztens egyedek megjelenését). 
  • Indoxakarb hatóanyag.
  • A virágzás kezdetétől már óvatosabban kell választanunk hatóanyagot, mert virágzás idején első és legfontosabb a méhek védelme. Az acetamiprid hatóanyagú rovarölők a méhekre nem jelöléskötelesek, vagy szóba jöhetnek a méhekre mérsékelten kockázatos piretroidtartalmú szerek, melyek méhkímélő technológia alkalmazása mellett kijuttathatóak.

A repce tavaszi rovarkártevői ellen (repceszúnyog, bundásbogár, repcebecő ormányos) csak 3 olyan hatóanyag van, ami nappali kijuttatásra alkalmas. Más hatóanyagok esetén esti kijuttatás történik a méhek védelme érdekében.

Ha keverék kijuttatását fontolgatjuk, a növényvédőszeres kezelés előtt mindenképp konzultáljunk egy növényvédelmi szakemberrel, hogy a használni kívánt szerek kombinálhatóak-e negatív következmények nélkül!

Gombaölőszeres kezelések repcében

A repcében általában valamilyen zöldítő hatású gombaölőszer kijuttatását szoktuk javasolni, de szóba jöhetnek az egy hatóanyag tartalmú tebukonazol gombaölők is. A gombaölőszeres kezelések hatékonysága mindig időjárásfüggő is: ha csapadékos az időjárás, meg lehet ismételni a gombaölő kijuttatását valamilyen olcsóbb, egyszerűbb termékkel. 

Rovarölőszeres kezelés esetén is fennáll az ismétlés lehetősége: ilyenkor más hatóanyagot használjuk, mint az első menetben.

Készüljön fel a repce kártevői elleni küzdelemre szakmérnökeink segítségével! Ha kérdése van, forduljon bizalommal hozzánk>>