Napraforgóban az aktuális munka a gyomirtás

Napraforgóban az aktuális munka a gyomirtás

A napraforgó esetében is igaz: a termés maximalizálásához vezető lépcső egyik jelentős foka a növényvédelem, ezen belül pedig a hatékony gyomszabályozás alapvető kérdés. A napraforgó gyomirtása összetett feladat, amivel már korábbi cikkeinkben is foglalkoztunk itt és itt. Ezúttal a május végi teendőket vesszük sorra, és egy újdonságot is bemutatunk.

Alapkezelések ellenőrzése kiemelten fontos most, hiszen általános probléma, hogy a több tarlómaradvány miatt ezek csökkenő hatékonysággal alkalmazhatóak. Az állománykezelések végrehajtásánál fontos a jó időzítés.

Széleslevelű gyomok ellen

A herbicidtolerancia függvényében két fontos hatóanyag áll rendelkezésünkre:

  • Imazamox hatóanyag a „Pulzáros” napraforgókban. Az imazamox hatóanyagra a legtöbb magról kelő egy- és kétszikű gyomnövény érzékeny, fontos azonban, hogy az egyszikűek maximum 3, míg a kétszikűek 4 leveles fejlettségi állapotban a legérzékenyebbek a készítményre. A kezelés pontos időzítése a hatékonyságot jelentősen befolyásolja.
  • Tribenuron hatóanyag az „Expresses” napraforgókban. A tribenuron-metil hatóanyag kétszikűirtó tulajdonságokkal rendelkezik, jól alkalmazható a csattanó maszlag, a disznóparéjfélék, a pokolvar libatop, a fehér libatop, a fekete csucsor, a keresztesvirágúak, a repcsényretek ellen. Jó hatást ad a bojtorján szerbtövis és az ívával szemben.

Fűféle gyomok

Speciális egyszikű irtók állnak rendelkezésünkre. Mivel a napraforgó kétszikű kultúra, az egyszikű gyomok elleni védekezés nem jelent különösebb problémát. Vigyázzunk arra, hogy az egyszikű elleni készítményeket keverni, egy menetben kijuttatni tilos a fitotoxikus tünetek elkerülése érdekében. Néhány napot a két kezelés között érdemes kihagyni.

Az állománykezelések csak ép viaszrétegű és valódi leveles napraforgó esetében javasoltak.

Eső után 2 napnak kell kimaradnia.

Speciális készítmény parlagfű ellen minden napraforgóban: Viballa

Újdonság a napraforgó gyomirtásában a Viballa, ami kiváló hatékonysággal rendelkezik parlagfű ellen, a gyomnövény akár 30 cm-es nagyságáig kijuttatható. A gyomosodás okozta termésveszteség csökkentése érdekében nem szabad a kezelést túl későre halasztani.  

A parlagfű mellett a selyemmályva, fehér libatop, pokolvar libatop és bojtorján szerbtövis ellen is jó eredménnyel használható. 

A jól bevált alapkezelések után bármikor kijuttatható, ha a kezelendő területen a kultúrnövények 95%-a elérte a 4 valódi leveles fejlettséget. A napraforgó csillagbimbós állapotáig használható, ezzel a Viballa a korábbi technológiákhoz képest egy jóval tágabb intervallumban biztosítja a gyomnövények csírázásához igazított gyomirtást.

Milyen gyomirtó szeres kezelést alkalmazzon állományban? Forduljon bizalommal szakmérnök kollégáinkhoz>>