Gyomirtós kezelések szójában: nem lehet késlekedni

Gyomirtós kezelések szójában: nem lehet késlekedni

Aki már régóta foglalkozik szójatermesztéssel, az jól tudja, hogy hatékony gyomirtása elképzelhetetlen alapkezelés nélkül. Tény, hogy az alap gyomirtó szerek akkor működnek jól, ha időben megkapják a megfelelő mennyiségű bemosó csapadékot. Mint ahogy az is tény, hogy csak alapgyomirtással, legyen az bármilyen hatékony, nem tudjuk tisztán tartani az állományt egészen aratásig.

Szójában most az alapgyomirtások ellenőrzése a fontos

A szója gyomirtása rendkívül összetett feladat, mivel a problémák egész sorával kell megküzdenünk:

  • rendkívül összetett gyomflóra (magról kelő és évelő egy- és kétszikű)
  • elhúzódó gyomkelés
  • veszélyes gyomok (parlagfű, fehér libatop)
  • egyes gyomok csak bizonyos fenológiai állapotban irthatók eredményesen
  • gyenge kezdeti gyomelnyomó képesség
  • rövid az az időszak, amely a szója és a gyomok fejlettsége szempontjából ideális a gyomirtásra
  • kevés engedélyezett hatóanyag

Egy jó alapkezeléssel a sekélyről csírázó gyomokat tudjuk hatékonyan kiiktatni a területről, a mélyről csírázó gyomok ellen viszont külön védekezés szükséges. Ezt már a kikelt szójában kell elvégezni. 

Késlekedni nem lehet, mivel a szójában uralkodó kétszikű gyomok, mint például a parlagfű és a szerbtövis félék csak egy bizonyos fenológiai stádiumban, jellemzően 2-4 leveles állapotban irthatók eredményesen. Ezek a gyomnövények vastag viaszrétegük miatt nehezen kontrollálhatók. A 4 levél feletti parlagfű esetén már egy részben biztosan késő a gyomirtózás (mert újrahajt oldalról).

Egyszikűek ellen szintén csak különálló kezeléssel lehet védekezni.

Fontos az ép viaszréteg, a kezeléseket csak akkor végezhetjük, ha már sor került a leveleket védő, kellő vastagságú viaszréteg kialakítására.

Az összes gyomirtós kezelésnek be kell fejeződnie a virágzás kezdetéig, erről itt írtunk bővebben.

Hogyan védhetjük meg a szóját a gyomirtás káros hatásaitól?

Nem szabad elfelejtenünk, hogy minden egyes gyomirtószeres kezelés hatással van a termesztett növényre is. A hatóanyag a szójába jutva egy rendkívül energiaigényes folyamatot indít el, a növény kénytelen a hatóanyag semlegesítésére fordítani az energiát, a növekedés és termésdifferenciálódás helyett. Ennek pedig a termés mennyisége és minősége látja majd a kárát. 

Az egyes kezeléseket azonban a fentiek tudatában is el kell végeznünk. Hogyan csökkenthetjük a fitotoxikus tüneteket és a betakarításkori veszteségünket?

Lehetőségünk van a gyomirtós kezeléssel egy menetben biostimulátort kijuttatni, aminek az alkalmazásával felgyorsítjuk a regenerációt, így nagymértékben csökkentjük a gyomirtó szer okozta stresszhelyzetet. A biostimulátor hozzáadása nem ront a kezelés hatásfokán.

Mint láthattuk, a szója gyomirtása rendkívül nagy körültekintést és odafigyelést igényel. Ha segítségre van szüksége a megfelelő kezelések, hatóanyagok kiválasztásában, kérje szakmérnökeink ingyenes tanácsadását>>