Minden kedvez a búza kalászfuzárium felszaporodásához

Minden kedvez a búza kalászfuzárium felszaporodásához

Az utóbbi napokban hullott nagy mennyiségű csapadék (10 nap alatt 60–110 mm)  meghatározza az elvetett kultúrák kezeléseit. A jövő hétre is folyamatos esőt jósolnak. Ilyen intenzív esőzés után a gabona levélbetegségek (rozsda, levélfoltosság stb.) terjedése és a búza kalászfuzárium fertőzése is valószínű.

A búza kalászfuzárium azért veszélyes, mert utólag kezelni nem lehet

A kalászfuzárium elleni küzdelem sarkalatos pontja, hogy ebben az esetben ténylegesen a megelőzésben kell gondolkodnunk, utólagos gyógyítás ugyanis nem lehetséges. Ha már észrevesszük a tüneteket, akkor elkéstünk.

A betegség fő tünete a búza kalászain jelenik meg, mely a fertőzést követően 1-2 héttel jelentkezik a kalászpelyvák szalmasárgára színeződésének formájában. A kalász úgy néz ki, mintha koraérne, kisárgul, de nem a teljes kalász, hanem csak egy része. Amikor a jellegzetes rózsaszínes penészkiverődést látjuk a kalászkákon, akkor már késő megkezdeni a védekezést! A búza kalászfuzárium tüneteiről itt írtunk bővebben.

Búza esetében a kalászolás időszakát éljük. A fuzáriózis a kalászok kijövetelétől fertőz egészen a viaszérésig.

Az aktuális körülmények nagyon kedveznek a kalászfuzárium terjedésének. A korábbi gombaölős kezelések tartamhatására nem számíthatunk, ugyanis a zászlóslevél védelmére kiszórt gombaölők hatása nagyjából meg is szűnt, annyira felhígultak a hatóanyagok a sok csapadék miatt.

Mikor védekezzünk a kalászfuzárium ellen? Első megközelítésben csak akkor tudjuk megvédeni a kalászt, ha magát a kalászt permetezzük. A gombaölő szeres kezeléseket a kikalászolástól elkezdhetjük.

A védekezésnél fontos:

  • nagy lémennyiség
  • jó gombaölő szer alkalmazása
  • fontos a jó időzítés
  • jó technológia (nyomás + fúvóka választás)
  • esetleg még felületeloszlató adalékokat is hozzáadhatunk, amelyekkel a kalászfedettséget biztosítjuk

A gombaölő szer csak azt a szemet fogja védeni, ahová ténylegesen odajut.

Folyamatos esőzések esetén második védekezés is szükséges lehet 10–14 nap elteltével.

Kalászfuzárium ellen nincs 100%-os védelem. Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy jó technológiával a megadott érték alatt tartható a toxinszint. A gombaölők 28-35 nap élelmezésügyi várakozási idővel rendelkeznek.

Túl sokáig nincs értelme gondolkodni, mert belecsúszik az ember a betakarításba. A megfelelő gombaölő szer kiválasztásában segítenek szakmérnök munkatársaink, forduljon bizalommal hozzánk>>

A kalászolás időszakában is tehetünk a minőségi paraméterekért

A gabonaszemek kitelítődéséért a felső 2-3 levél épsége felelős, amíg ezek zöldek, addig termel a növény. A kalász alatti 2-3 levél (köztük a zászlóslevél) fogja a legtöbb tápanyagot a szembe termelni. A minőségi paraméterek javítására (sikér, fehérje) ilyenkor van még lehetőség. 

Juttassunk ki lombtrágyát, de szóba jöhet a valódi levél nitrogén kijuttatás vagy a nitrogén műtrágya szórás is. Ez a nitrogén már a szemben fog megmutatkozni, nem a zöldtömegben. Kitelnek a szemek, és ezt a mérleg is fogja mutatni.

A Hírös Agráriánál raktárról tudjuk biztosítani a tápanyagokat, nézzen be telephelyeinkre>>