A műtrágya felvételének záloga: a talajlakó baktériumok

A műtrágya felvételének záloga: a talajlakó baktériumok

Minden növénynek szüksége van a fejlődéshez tápanyagokra, vízre, a fotoszintézis során nyert energiára és kedvező időjárási körülményekre. A vizet és a tápanyagokat a gyökérzeten keresztül szívja fel (kivéve a lombtrágyából felvett formákat), azonban a gyökérzet önmagában nem képes a tápanyagoldat felvételére. A tápanyag (legyen az szerves vagy műtrágya) számára a hajszálgyökereken megjelenő baktériumok jelentik a kaput. Ezért beszélünk olyan sokszor az egészséges talajélet fontosságáról.

Kell a műtrágya, de nem elég

Különbséget kell tenni a talaj magas tápanyag-tartalma és a talaj jó tápanyag-szolgáltató képessége között. Az utóbbi már komplexebb fogalom, aminek nyilvánvalóan elengedhetetlen része a tápanyag. A jó tápanyag-szolgáltató képesség a tápanyagon túl feltételez olyan tényezőket is, mint a tápanyagnak a növények számára felvehető formában történő előállítását, mobilizálását és a növény számára rendelkezésre bocsátását. Ebben a folyamatban játszanak jelentős szerepet egyes baktériumfajok és baktériumtörzsek.

A talajlakó baktériumok csak szűk környezeti adottságok mellett tudnak eredményesen fejlődni.

Hogyan segíthetjük az egészséges talajélet kialakulását, fenntartását? Figyelembe véve, hogy a termőtalaj a leggazdagabb élettér a Földön, a biológiai egyensúly biztosítása korántsem egyszerű feladat.

Elsősorban kerülni kell minden olyan műveletet, ami a talajkörnyezetet drasztikusan megváltoztathatja. Amit tehetünk:

  • ügyelünk a talajnedvesség megőrzésére
  • kerüljük a talaj túlzott forgatását
  • a műtrágyát (különös tekintettel a nitrogén műtrágyára) több kisebb adagban juttatjuk ki
  • kiegészítő kezelést alkalmazunk a talajélet fenntartására
  • minél hosszabb időszakban borítva hagyjuk a talajt

A talajbaktériumok haszna

A talajbaktériumok konzekvens használata lényegesen jobb (80-90% körüli) műtrágya hasznosulást és hatékonyabb növényvédelmet eredményezhet. Az utóbbi években egyre népszerűbbé válik a talajkondicionáló mikroorganizmus koncentrátumok használata. Ezek lehetővé teszik a humuszanyagok képződését, a nitrogén megkötését, a kötött állapotban lévő foszfor és kálium feltárásét, a mikroelemek kedvezőbb feltáródását.

A készítmények tárolása 

Mivel mikrobiológiai termékről van szó, a tárolása és szállítása összehangolt kiszerelést és logisztikát kíván. A csíraszám csökkenés elkerülése érdekében a terméket készítményektől függően 5-22 °C körüli hőmérsékleten tárolják a gyártók, majd kiszállítás után is javasolt fénytől védett hűvös helyen tárolni, és amilyen gyorsan lehet, fel is kell használni.

Kijuttatás

Vetés előtt, illetve a betakarítást követően a szármaradványokra való kijuttatás permetezőrendszerek segítségével az optimális, de egyszerű permetezőgéppel is kijuttathatók a készítmények, ha a beforgatást viszonylag rövid időn belül elvégezzük. A vetéssel egy menetben közvetlenül a mag mellé történő juttatásra is van lehetőség. (A betakarítást követően kijuttatható szárbontó baktériumtrágyáról itt írtunk bővebben.)

Az optimális kijuttatás egy menetben történik, így is óvjuk az oltóanyagot a közvetlen napfénytől. Kánikulában és légszáraz időben nem javasolt a kijuttatás.

Mindig a javasolt vízmennyiséggel hígítva szükséges a készítményt kijuttatni tiszta, vegyszermaradék mentes tartályból.

Kérdése van? Bizalommal kérjen tanácsot kollégáinktól>>