Talajjavítás baktériumtrágyával

Több haszna van, mint gondolná! Talajjavítás baktériumtrágyával

A szántóföldi növények termesztése során fontos problémát jelent a jelentős mennyiségű gyökér- és szármaradvány keletkezése, illetve bomlási folyamatának ritmusa. Mivel főleg cellulóz-, illetve lignocellulóz-komplex tartalmú szerves anyagról van szó, a teljes bomlás természetes körülmények között akár évekig is eltart. Ilyenkor hatékony segítsége lehet a termelőnek egy szárbontó baktériumtrágya.

Miért siettessük a bomlást baktériumtrágyával?

A szerves anyag bomlásával javítható a talaj szerkezete és tápanyag-szolgáltató képessége, de csak abban az esetben, ha adottak a lebomláshoz szükséges feltételek! Csak így táródnak fel a szármaradványokban lévő tápelemek és válnak felvehetővé a következõ növényi kultúra számára (elsősorban a foszfor, de egyéb makro- és mikrotápanyagok is).

Ezzel szemben, az el nem bomlott szármaradványok több módon is problémát jelenthetnek:

  • A nagyméretű, vastag szármaradványok gátjai lehetnek a megfelelő talajmunkák elvégzésének, az optimális talajállapot kialakulásának.
  • A szármaradványok hordozói lehetnek különböző gombás betegségeknek is, amelyek megfertőzhetik a következő kultúrát.
  • A nem kellően aprított, megmaradt szárrészeken túl üregek maradnak a talajban, ez rontja a vetés minőségét, és ilyen körülmények között az elvetett mag is nehezebben, alacsonyabb hatékonysággal csírázik.

A lebontási folyamatokat a talajban lévő mikroorganizmusok végzik, hatékonyságukat a talaj típusa, fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságai határozzák meg. Minden termelő érdeke a minél gyorsabb bomlás, hiszen az el nem bomlott szármaradványok negatívan befolyásolhatják a következő évi termést. 

A bomlás jelentősen gyorsítható olyan baktériumtrágyák kijuttatásával, amelyek szárbontó baktériumtörzseket tartalmaznak. 

A Cell’Buster szárbontó és talajkondicionáló baktériumtrágya nagy hatékonysággal bontja a talajba dolgozott szármaradványokat, megfelelő környezetet biztosítva ezzel a következő növénykultúra számára. A termék két, a kecskék emésztőrendszeréből izolált tejsavbaktériumot tartalmaz.

Honnan jött az ötlet, hogy pont a kecskék emésztőrendszere legyen a kiindulópont? Nos, a fejlesztők arra a közismert tényre alapoztak, hogy a kecske a legnehezebben emészthető szerves anyagot is képes feldolgozni és hasznosítani. 

A Cell’Buster kétféle Lactobacillus törzset (CNCM-I-3698 és CNCM-I-3699) tartalmaz, ezek tevékenységének mellékterméke a tejsav, mely erőteljes talajfertőtlenítő hatással bír. Elnyomják a káros mikroorganizmusokat, fokozzák a szerves anyagok átalakulásának sebességét, emellett elősegítik a lignin és a cellulóz átalakulását is. A tejsavbaktériumok képesek a Fusarium elnyomására, mely folyamatos termesztés esetén jelentősen legyengítheti a növényeket.

A készítményben megtalálható két baktérium tág talajhőmérsékleti körülmények között (10-50 °C) és savas kémhatású talajokon (pH 5,5-7) is működik, így hatékonyan alkalmazható a legtöbb hazai talajon. A termék a két baktériumtörzsön kívül azok bontó enzimjeit, valamint a mikroorganizmusok felszaporodását garantáló szerves anyagot, nitrogént, ként és káliumot is tartalmaz.

Kérdése van a baktériumtrágyák alkalmazását illetően? Forduljon bizalommal hozzánk>>