kukorica vetőmag

Történelmi rekord a 2020-as kukoricahozam! Kukorica vetőmag előrendelés

Végre egy jó hír a sokakat megpróbáló 2020-as év végére: a magyarországi kukoricahozam 8,3 millió tonnával történelmi rekordot döntött. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárának közleményéből kiderül, hogy a növekedés több mint 14%-os volt az elmúlt öt év átlagához képest, ráadásul a korábbi évekhez képest kevesebb volt a kukoricával bevetett terület. A sikerhez jelentős mértékben hozzájárult a kora nyári csapadékos időjárás, ami nagyon kedvező volt a kukoricának. 

A babérokon ülni azonban így év végén sincs időnk: már készülünk a következő szezonra. Javában folynak a kukorica vetőmag előrendelési akciók. Aki már tudja, hogy mit vet jövőre, érdemes kihasználnia a szezon előtti kedvezményes árakat. Az árlisták és akciók kapcsán forduljon bizalommal kollégáinkhoz>>

Milyen talajba kerüljön a kukorica vetőmag?

A kukorica esetén nagyon fontos a kultúrnövény igényeit figyelembe vevő, a talaj nedvességforgalmához igazodó és azt kedvezően befolyásoló talajművelési technológiák alkalmazása. Az is köztudott, hogy a kukorica  tápanyagigényes növény, hogy milyen tápanyagokra van elengedhetetlenül szüksége, arról bővebben itt írtunk.

A talaj művelése során általában a célunk a nedvesség megőrzése a talajban. A talaj művelésével elkerülhetetlenül rövidebb-hosszabb időszakra megváltoztatjuk a talajban a pórusviszonyokat, ez talajtípustól függetlenül elmondható. A művelésnek köszönhetően a talajban lévő víz és vízgőz mozgása megváltozik. Ilyenkor ősszel (egészen kora tavaszig) a cél a víznek a talajba való levezetése, tavasztól őszig pedig a megőrzése.

A kukorica talajművelésének kritikus pontja az alapművelés. A kukorica ugyanis igényli a mélyművelést, ezért az alapművelés mélysége minimálisan 28-32 cm-es legyen. Néhány évenként (3-4 évenként optimálisan) szükség van egy 40-50 cm-es mély lazításra is.  

Ha sok a szármaradvány a területen, vagy szervestrágyázás történt, akkor mindenképpen szántással kell a talajt előkészíteni, mivel a szármaradványokat vagy a szervestrágyát be kell forgatni a talajba. Ha korán lekerülő elővetemény után vetjük a kukoricát, akkor nincs feltétlenül szükség szántásra. A nagy vízveszteség miatt a nyári szántást kerülni kell.

A szántás elmunkálása történhet ősszel vagy tavasszal, esetleg ősszel és tavasszal. Indokolt tavaszra hagyni az elmunkálást, hiszen a téli fagyok szétomlasztják a rögöket, és a csapadékot is jobban be tudja fogadni a kevésbé elmunkált felület. Másrészt a tavaszi teendők sokasága miatt mindenki igyekszik elvégezni minél több feladatot ősszel.

A talajelőkészítési munkálatok célja megteremteni a kedvező feltételeket a jó magágy készítéséhez. Milyen az ideális magágy a kukorica vetőmag számára? A jó magágy a vetésmélységben kellően tömörített, fölötte lazított, porhanyós szerkezetű.

Ön már felkészült a következő szezonra? Változtatna a technológián, de nem biztos a dolgában?

A Hírös Agrária segít összeállítani a gazdálkodási tervet a következő évre! Jól felkészült szakemberekből álló csapatunk kecskeméti és bajai telephelyünkön mindig készen áll a rendelkezésünkre álló információkkal és megoldásokkal segíteni Önt. Sok esetben egy csekélynek tűnő változtatás is jelentős hozamnövekedét eredményezhet. Keresse munkatársainkat>>