Tavaszi gyomirtási szezon: megújult kalászos gyomirtó szerek

Ön mit használ a tavaszi gyomirtási szezonban? Megújult kalászos gyomirtó szerek

Az őszi árpa a bokrosodás vége, az őszi búza a bokrosodás állapotában jár, a repce is jól telelt az idén. Amint beindul a tavaszi fejlődés, megkezdődik a növényvédelmi szezon is. Ennek fényében ma a Bayer megújult kalászos gyomirtóit mutatjuk be, a Sekator Pluszt és a Huszár Aktív Pluszt.

Megújult gyomirtó szerek kalászos kultúrákban: mi ellen hatékonyak?

Sekator Plusz

Az idei évtől elérhető a Sekator OD továbbfejlesztett változata, mely nevéhez méltóan (a Sekator jelentése „gyomolló”) kimetszi a káros gyomnövényeket, de nem okoz sérülést a kultúrnövényen. Minden kalászos kultúrában használható a kétszíkű gyomnövények ellen. A hatóanyagokat a gyomnövények nagyrészt a levélzetükön keresztül veszik fel, de bizonyos tartamhatással is rendelkeznek. A gyomok növekedése a kezelés után leáll, a növény elszíneződik, majd a gyom 4–6 hét alatt elpusztul. 

A Sekator első változata, a Sekator WG húsz évvel ezelőtt került forgalomba, és népszerűségét mutatja, hogy 2007-re Magyarországon a kezelt összes terület meghaladta az egymillió hektárt.

2009-ben a WG szerformát a modernebb OD-re cserélték. Az OD (olajos alapú szuszpenzió koncentrátum) a Bayer saját formulációs technológiája. A technológia a permetlé jobb tapadását biztosítja. Kipermetezéskor a készítmény felületaktív anyagai a permetcseppek külső felületére kerülnek, és töredékére csökkentik azok felületi feszültségét. A csepp így a becsapódáskor nem pattan le, hanem megtapad és elterül. Ezzel minimalizálható a veszteség: a hatáskifejtéshez szükséges hatóanyagmennyiség ugyanis a levélen marad. A szétterült permetcseppből a víz gyorsan elpárolog, az olaj mikrocseppek pedig befedik a hatóanyag molekulákat. Az eső ekkor már nem tud hatékonyságcsökkenést okozni.

Az OD technológiának köszönhetően a Sekator hatékony a túlfejlett, viaszos levelű gyomok, illetve a mezei acat esetén is.

A Sekator Plusz újdonsága a Sekator OD-hez képest, hogy kiegészült a 2,4-D hormonhatású gyomirtó szerrel. A 2,4-D egyrészt gyomirtó szerként működik, másrészt „aktivátor” szerepet is betölt, vagyis érzékenyebbé teszi a gyomnövényeket a szulfonil-karbamidokra. Erre különösen azért volt szükség, mert sok esetben a kezelés idejére egyes gyomok már kilépnek az érzékeny stádiumból, például a veronika-, árvacsalán-, árvácska stb. fajok már virágoznak. Ilyenkor a 2,4-D „újraindítja” a gyomok életfolyamatait, „aktiválja” azokat, aminek köszönhetően eredményesen lehet őket irtani.

A magról kelő kétszikű gyomnövények 2–4 leveles korukban, a ragadós galaj 1–3 levélörvös fejlettségekor a legérzékenyebb a kezelésre. A mezei acat ellen annak tőlevélrózsás állapotában a leghatékonyabb a készítmény. Erős gyomfertőzöttség, fejlettebb gyomnövények, száraz, hűvös időjárás esetén, továbbá mezei acattal fertőzött területeken a magasabb, 0,6 l/ha-os dózis kijuttatása szükséges. 

A permetléhez szilárd vagy folyékony nitrogénműtrágya hozzáadása tilos!

A Sekator Plusz „I-es forgalmazási kategória” besorolást kapott.

Huszár Aktív Plusz

Szintén megújult a keresztspektrumú Huszár Aktív gyomirtó szer: legújabb fejlesztése még hatékonyabb az egy-és kétszikű kalászos gyomok ellen. Őszi búza, rozs és tritikálé kultúrákban használható. Árpát tilos Huszár Aktívval kezelni, mert egyes fajták érzékenyek lehetnek.

Milyen gyomfajok ellen hatékony? Az egyszikűek közül hatékony a nagy széltippan, a vadzab, a kanáriköles és a perje-félék ellen. A kétszikűek közül a mezei acat, a ragadós galaj, az árvakelésű napraforgó, a parlagfű, az ebszékfű, a kamilla, a mezei pipitér, a pipacs, a tyúkhúr, a szarkaláb-félék, a vadrepce, a pásztortáska, a búzavirág, a repcsényretek, a disznóparéj-félék, a fehér libatop, a veronika-félék, az árvacsalán-félék, a mezei árvácska és a zsombor ellen kiváló a hatékonysága.

A Huszár Aktív Plusz a kultúra bokrosodásának közepétől a két szárcsomós stádiumig használható fel. Őszi gyomirtásra nem alkalmazható.

Minden kultúrában és kijuttatási időben a dózis egységes: 1,0 l/ha.

Teljes hatáskifejtéséhez 7-10℃ hőmérséklet szükséges.

A készítmény korábbi változata, a Huszár WG 2001-ben jelent meg a hazai piacon. Kiváló hatékonyságot biztosított a fontos egy- és kétszikű kalászos gyomok ellen. A készítmény széfenert (mefenpir-dietil) is tartalmazott, így tökéletesen kultúrnövény kímélő volt.

Ahogy a Sekatornál, 2009-ben a Huszárnál is megjelent a modernebb és fokozottabb hatásbiztonságot nyújtó technológia, a Huszár OD. Az új gyomirtónak számos előnye volt: a permetcsepp jobban megtapadt és elterült, így a felszívódás gyorsabb volt, és javult az esőállóság is.

A legfrissebb fejlesztés, a Huszár Aktív Plusz tartalmazza a 2,4-D „aktivátor” hormonhatású gyomirtót, gyorsítja a tünetek kifejlődését, és az ALS-gátlókra kevésbé érzékeny kétszikűek esetén javítja a hatékonyságot is.

Mindkét gyomirtó készítmény, a Sekator Plusz és a Huszár Aktív Plusz beszerezhető a Hírös Agrária telephelyein, Kecskeméten, Baján és Nyárlőrincen>>