Kezdődhet a műtrágya-kijuttatás

Kezdődhet a műtrágya-kijuttatás! A mikroelemek pótlásának jelentősége

Február 15. után megkezdhető a műtrágya kijuttatása nitrátérzékeny területeken is, azzal a kitétellel, hogy a talaj nem fagyott, vízzel nem telített, és összefüggő hótakaróval nem borított. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatójában emlékeztet arra, hogy csak annyit juttassunk ki, amennyi a talajadatok és a növény igénye megkíván, ezt bizonyítandó pedig rendelkeznünk kell az adott területre 5 évnél nem régebbi talajvizsgálattal.

Tavaszi nitrogén alap műtrágyázás

Szántóföldi kultúráinkban fontos szempont a jó tavaszi indulás. Nincs még egy olyan könnyen pótolható elem, mint a nitrogén, mely alapvetően meghatározza a termés mennyiségét és minőségét. Nélküle nincs hatékony fehérjeszintézis, klorofilképzés, növekedés.

A tél végével az őszi gabonák és a repce esetében, amelyek már megkapták az első fejtrágyát, a termelők készülnek a második fejtrágyázásra. A nitrogén mint alaptápanyag mellett ilyenkor mindkét kultúrában fontos a kénpótlás, ezért a második fejtrágyázás során erre érdemes figyelni.

Milyen szerepet játszik a kén a búza és a repce fejlődésében? A kén egyaránt szükséges a klorofill képződéséhez, a búza sikérfehérjéinek felépítéséhez, illetve a repce olajszintéziséhez is nélkülözhetetlen.

Mivel a kén felvételi dinamikája együtt mozog a nitrogénével, ajánlott a két tápanyagot együtt kijuttatni a jobb hasznosulás érdekében. A kén pótlása kisebb mennyiségben levéltrágya formájában is megoldható, ebben az esetben is ajánlott nitrogénnel együtt kijuttatni.

A kén egyike azoknak a fontos mikroelemeknek, amelyek nélkül a szántóföldi növények fejlődése nem lehet teljes.

További létfontosságú mikroelem tápanyagok

Tavasz elején az őszi vetésű gabonák növekedése, a szárbaszökés és szármegnyúlás igényli bizonyos mikroelemek jelenlétét. Bár mikroelemnek nevezzük őket, ezek hiánya jelentős terméskiesést is okozhat (akár 50% felettit is). 

A mikroelem-hiányról fontos tudni, hogy sok esetben nincsenek látható tünetei. A szakirodalom ezt a jelenséget „rejtett éhségnek” nevezi: ilyenkor a növényben az adott tápelem koncentrációja már eltér az optimálistól, de hiánytünet még nem látszik. Ebben az esetben is van terméskiesés, de a legtöbb esetben nem derül rá fény, hogy mi okozta.

Fontos mikroelemek, amelyekre szükség van a nagy hozam eléréséhez:

  • Repce: mangán, bór
  • Őszi búza: mangán, réz, cink
  • Őszi árpa: különösen érzékeny a réz hiányára
  • Tritikálé: kalcium, magnézium
  • Szója: kalcium, magnézium
  • Kukorica: vas, mangán, bór, cink
  • Napraforgó: bór, mangán, kén

Szerezze be a nitrogén, alap és komplex műtrágyákat a Hírös Agráriától! Nagy mennyiség vásárlása esetén kiszállítással is tudjuk segíteni a munkáját! A részletekről kérdezze kollégáinkat>>