Hogyan javíthatjuk a nitrogén műtrágya hasznosulását?

Hogyan javíthatjuk a nitrogén műtrágya hasznosulását?

Szántóföldi növényeink alapvető tápanyaga a nitrogén, ami alapvető fontosságú ahhoz, hogy jó terméshozamot érjünk el. Jól felfogott érdekünk, hogy a nitrogén felvétele és hasznosítása optimális legyen. A nitrogén felhasználási hatékonyság a növény azon képessége, hogy a nitrogént változatos (kedvező és kedvezőtlen) körülmények között is hasznosítani tudja. Ha ezt a képességet javítjuk, akkor a tápanyagok felvehetőbbek lesznek a növény számára, vagyis… kevesebb nitrogén műtrágya felhasználásával több termést érhetünk el!

Az első lépés a megfelelő vetőmag kiválasztása.

A piacon ma már számos olyan hibridet találunk, amelyik hatékony a nitrogén felvételében. Ez annyit jelent, hogy az adott hibrid jobban tolerálja a tápanyag-ellátottságból adódó stresszt, és bizonyíték arra, hogy a termesztés rugalmassága és megbízhatósága nemesítéssel lényegesen tovább javítható. Érdemes tehát ezt a szempontot is figyelembe venni a vetőmag kiválasztásánál.

Nitrogén műtrágya kijuttatása igazán hatékonyan

A műtrágyázás alapvető célja, hogy a növényeink számára megfelelő mennyiségű, felvehető formában jelen lévő tápanyagot biztosítsunk akkor, amikor a növénynek arra a leginkább szüksége van. Ami nem mindig bizonyul egyszerű feladatnak, hiszen a bőséges csapadék, másrészről pedig a nitrifikáció jelensége a termelő ellen dolgozik.

Ráadásul a nitrogén műtrágyának a talajban át kell esnie a feltáródás folyamatán ahhoz, hogy a növény fel tudja venni tápanyagként. A nitrogén esetében a szántóföldi növények az ammónium (NH4), valamint a nitrát (NO3) nitrogén formákat tudják közvetlenül felvenni. Hogy milyen hosszú az átalakulási folyamat a talajban, azt lehetetlen pontosan kiszámítani, mert nagyban függ a körülményektől (talajnedvesség, hőmérséklet, a talaj mikrobiális élete stb.).

A kora tavaszi fejtrágyázás alapvető a nitrogén kitjuttatásának szempontjából, ugyanakkor a nitrogén műtrágyák feltáródásának maximuma és a növények nitrogén igényének maximuma nehezen hozható összhangba.

A fejtrágyák kiegészíthetők olyan oldatokkal, amelyek nitrifikáció gátló tulajdonságokkal rendelkeznek. A nitrifikáció inhibitorok blokkolják a nitrifikációt végző baktériumok tevékenységét, ezzel lassítják az ammónium nitráttá történő átalakulását, és elnyújtják a műtrágya nitrogén-szolgáltatását csökkentve a nitrogénveszteséget és a környezeti terhelést.

A nitrifikáció inhibitorok nagyon hasznos segjtséget nyújthatnak a növénytermesztésben, mivel kedvezőtlen körülmények között a nitrogén hatóanyag akár 70-80%-ban is elveszhet. 

Hogyan érhetjük el, hogy a legnagyobb nitrogénfelvétel idején is legyen elegendő nitrogén hatóanyag?

Ez tipikusan az az eset, amikor nagy hasznát vesszük a nitrifikáció inhibitoroknak, mivel ezek hatása a körülményektől függően 6-8 hétig is kitarthat. Vagyis a nitrogén műtrágya feltáródását szabályozva hatékonyabbá tehető a műtrágya kijuttatása, és sokkal inkább megtérül a műtrágyába fektetett pénzünk.


A műtrágya jelentős részt képvisel a termesztési költségekből. Ha Ön is szeretné hatékonnyá tenni a tápanyag utánpótlást, forduljon bizalommal kollégáinkhoz>>