gombaölő szer

Már csak pár hónapig használható az egyik leggyakoribb gombaölő szer hatóanyag

A héten megszületett az Európai Bizottság döntése: 2021. július 4-ig az Európai Unió minden tagállamában visszavonják az egyik legnagyobb mennyiségben felhasznált gombaölő szer hatóanyag, a mankoceb összes készítményét – tájékoztat a Nébih.

Új kártevők jönnek, a növényvédelem pedig finoman szólva nem erősödik. A mankoceb kivonására már számítani lehetett, úgy fél évvel ezelőtt az Európai Növényvédelmi Szövetség arra kérte a tagállamok szakmai szervezeteit, hogy álljanak ki a mankoceb forgalomban tartása mellett. Akkor annyi történt, hogy az Európai Bizottság illetékes szervezetének képviselői visszavonták a mankoceb hatóanyag kivonását eredményező javaslatukat, de konkrét döntés nem született sem pro, sem kontra.

Egy régóta használt gombaölő szer hatóanyaggal kevesebb

A mankoceb egy 1934 óta ismert vegyületcsoport, a ditiokarbamát-származékok közé tartozik. Hatássávja a rézvegyületekéhez hasonló, ezért rézpótló szernek is nevezik. A kórokozók enzimjeinek működését gátolja. A felületkezelésen kívül csávázószerként és talajfertőtlenítésre is használják.

Aki növénytermesztéssel foglalkozik, az nagyon valószínű, hogy találkozott már vele. A lisztharmatok kivételével számos gombás betegség, mint például a peronoszpórák, varasodások és egyéb foltbetegségek  ellen széles körben használható szántóföldi kultúrákban, szőlőben, gyümölcsösökben, zöldségfélékben és dísznövény kultúrákban.

Az utóbbi években jelentősen csökkent az engedélyezett növényvédőszer hatóanyagok száma, sorra vonják vissza az engedélyeket, alapkészítmények tűntek el a piacról. Több gombaölő szer, rovarirtó használati engedélyét vonták vissza, még olyan készítményekét is, amelyek kímélik a méheket. Eközben egyre erősebb a kártevők jelenléte, a felmelegedés miatt új rovarfajokkal is meg kell küzdenünk. 

Meddig használhatjuk fel a mankoceb tartalmú gombaölő szereket?

Mint mindig, ezúttal is biztosítanak türelmi időt a mankoceb tartalmú készítmények felhasználására. Eszerint 2021. július 4. után az érintett növényvédőszerek nem hozhatóak be Magyarországra forgalomba hozatal céljából.

A nagy- és kiskereskedők meglévő raktárkészleteiket 2021. október 4-ig értékesíthetik, a készítmények pedig 2022. január 4-ig használhatók fel.

Az érintett készítmények:

Alapengedélyek: Pergado MZ, Nautile WG, Moximate 725 WP , Profilux ,Quantum MZ , Baledo 75 WG , Baledo 80 WP, Baledo Gold, Cuprofix 30 DG, Micexanil WP,  Electis 75 WG, Ridomil Gold MZ 68 WG, Valis M, Dithane M-45, Dithane DG Neo-Tec, Equation Contact, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Valbon, Vondozeb DG, Vondozeb Plus, Emzeb 80 WP, Cupertine, MFudan 75 WG, Fudan 80 WP ,Acrobat MZ WG, Moximate 725 WG.

Származtatott engedélyek: Cuprosan Super F, Roxam 75 WG, Milcozebe 80 WP, Avtar 75 NT, Manfil Plus 75 WG, Milcozebe DG, Indofil M 45 , Manco 80 WP ,Manzate 75 DF,Penncozeb DG,Trimanoc DG ,Penncozeb Plus, Tridex 750, Fudan Gold.

Mivel pótolhatjuk a mankoceb tartalmú gombaölő szereket?

Mi a Hírös Agráriánál főcélunknak tekintjük jó minőségű, egészséges, versenyképes termékek előállítását, valamint a termelők hatékony és eredményes gazdálkodását. Segítjük partnereinket a legmegfelelőbb növényvédőszer kiválasztásában is. Nézzen be kecskeméti, bajai vagy nyárlőrinci telephelyünkre, és kérje szakembereink tanácsát, hogy minél hatékonyabban pótolhassa a mankoceb tartalmú gombaölő szereket>>