Hogyan juttassunk ki nitrogén műtrágyát aszály esetén?

Ha nincs eső, felesleges kiszórni a nitrogén műtrágyát

Az utóbbi évek száraz, aszályos tavaszain nagy kihívást jelentett a növekedésnek induló növények táplálása. Az idén is sok helyen elmaradt a fejtrágyázás, mivel csapadék nélkül felesleges kiszórni a nitrogén műtrágyát, mert nagy része felbomlik és elpárolog. Ugyanúgy igaz ez az őszi kultúrákra mint a tavaszi vetésűekre.

Adódik az alternatíva, hogy a nitrogént lombtrágya formában juttassuk ki, különös tekintettel az utóbbi hónapok árrobbanására. Ilyenkor azonban a lombfelület még túl kicsi, és a nitrogénben dús lombtrágyák sem tartalmaznak annyi nitrogént, amivel a fejtrágyaként kiszórt nitrogén műtrágyát pótolni tudnánk. El kell fogadnunk tényként, hogy a hiányzó makroelemeket (amilyen a nitrogén is) lombozaton keresztül nem lehet kellő mennyiségben kijuttatni. A hiány enyhítésére azonban nagyon is alkalmasak a lombtrágya-készítmények.

Hogyan juttassunk ki nitrogén műtrágyát aszály esetén?

Ahogy azt láthattuk, minden szempontból ideális megoldás nincs. Ha van rá lehetőség, levélen keresztül egy magas nitrogéntartalmú lombtrágyával érdemes átsegíteni a növényt e nehéz időszakon. Később, kedvezőbb időjárási körülmények között már többet fogunk tudni tenni az érdekében.

Emellett növénykondicionálók, bioaktivátorok segítségével támogathatjuk az erős gyökérzet kialakulását, ami a tápanyagfelvétel terén jelent nagy segítséget. Még extrém időjárási viszonyok között is jó alapot biztosít a túléléshez, a stresszhelyzetek kezeléséhez.

Hozzá kell tennünk, hogy ezek az anyagok sem helyettesítik az esőt és a rendelkezésre álló tápanyag mennyiségét. Csupán arra szolgálnak, hogy ha megjön a csapadék, a kezelt növényállományok képesek lesznek gyorsabban és hatékonyabban hasznosítani a rendelkezésre álló tápanyagokat, növekedési forrásokat.

Az okszerű biostimulálás megoldást adhat a kedvezőtlen körülmények kezelésére, de itt is el kell különíteni a lehetőségeinket. Általános csodaszer, amit minden esetben segítségül lehet hívni, nincs. Mindig célzottan, a probléma eredetéből kiindulva tudunk segítséget adni a növényeinknek.

Törekvés a gazdaságosabb termelésre

A mezőgazdaság is matematika. A végső kérdés az, hogy mennyi profit marad a munka után, a technológia elemeinek átnézése során pedig vannak olyan pontok, ahol változtatni lehet a sikeresebb termelés érdekében. Milyen lehetősége marad a termelőknek, hogy megfelelő minőségű, hatékonyságú és jó ár/érték arányú terméket válasszanak? 

Sem a nitrogén, sem  más makroelem-műtrágyát nem lehet teljes egészében kiváltani kondicionálóval. Együttes alkalmazásuk a legszerencsésebb, az ebben rejlő hatékonyságot kell megkeresni!

A célzott kezelésekről kérdezze bizalommal kollégáinkat>>