repce védelme

Fontos a repce védelme: megkezdődött a repcefénybogarak tömeges betelepedése

Mint minden évben, idén is számolnunk kell a repcefénybogarak kártételével. Az őszi káposztarepce fejlettségét tekintve vegyes képet mutat, egyes helyeken még csak zöldbimbós állapotú, máshol már a virágzás előtt áll. A repcefénybogár tömeges betelepedése azonban már megkezdődött, sőt a repcebecő-ormányosok is csatlakoztak hozzájuk. Ha a repce védelme megkívánja, be kell avatkoznunk.

A repcefénybogarak esetében már több helyen is tapasztaltak a védekezési küszöbértéket meghaladó egyedszámot, ami egyet jelent azzal, hogy a védekezés ellenük indokolt lehet. Ne feledkezzünk meg azonban a beporzó rovarok védelméről, különösen most, a virágzás közeledtével! 

A repce védelme egyre nagyobb kihívást jelent

A repcefénybogár az a kártevő, amely a repcében a tavaszi időszakban a legrövidebb idő alatt a legnagyobb kártételre képes. Hogyan okozza kártételét? A repcefénybogár pollenfogyasztó, táplálékának keresésekor berág a bimbókba, amivel megsérti a bibét és a porzószálakat. A károsított virág lehullik, a virágnyél üresen marad. A legpozitívabb forgatókönyv szerint, ha a virág nem hullik le, akkor is torz becők fejlődnek majd a sérült virágokból.

Ha indokolt a védekezés a repcefénybogár ellen, akkor jogosan tevődik fel a kérdés, hogy milyen készítményt használjunk. A használható hatóanyagok köre évről évre szűkösebb. Szántóföldi növényeink közül talán a repcét érintették ugyanis a legnagyobb mértékben a hatóanyag-kivonások, ami különösen igaz a hatékony rovarölő készítményekre.

A hatóanyag-kivonások miatt egyre több repcetermesztő választása esik a piretroid típusú hatóanyagokra a repcefénybogár elleni védekezés során. Érdemes azonban figyelemmel kísérni, hogyan alakul a repcefénybogár-populációk érzékenysége az ilyen hatóanyagokkal szemben. A repcefénybogár piretroidrezinsztenciáját már több vizsgálatsorozat is elemezte, és bebizonyosodett, hogy 5 év alatt gyakorlatilag nem marad olyan populáció, amely ne mutatott volna ellenállóságot a hatóanyagcsoport tagjaival szemben (a különbség csak az ellenállóság mértéke volt).

Természetesen ebben a nem könnyű helyzetben is van megoldás. A hatékony rovarölőszeres készítményekről kérdezze szakmérnök kollégáinkat>>

Fontos mozzanat a kezelés időzítése

A repcefénybogárral szemben csak akkor vehetjük fel a harcot, ha folyamatosan figyeljük esetleges megjelenését, táblaszinten ellenőrizve.Aktuális egyedszámát, kártételének mértékét sok tényező befolyásolja. Mivel a kártételt kizárólag a betelepülő kifejlett egyedek okozzák, azok megjelenését, valamint számát kell figyelemmel kísérnünk, és amennyiben növényenként 4-5 darab kártevőt találunk, a védekezés időszerűvé válik.

Tudnunk kell, hogy a repce a zöldbimbós állapotban a legérzékenyebb a repcefénybogár kártevésére. Ez az állapot többnyire 8-10 napig tart. Ebben a fenológiai állapotban kiemelten fontos a védekezés, a kezelés elvégzése.

A Hírös Agrária szakemberei helyszíni szemlével is tudják segíteni a munkáját, nézzen be bajai, kecskeméti, nyárlőrinci vagy csongrádi telephelyünkre>>