Drágul a műtrágya, drágulnak a gyomirtók – pár szó a hatékonyságról

Drágul a műtrágya, drágulnak a gyomirtók – pár szó a hatékonyságról

Sok spekuláció kering gazdakörökben a dráguló inputanyagok kapcsán: mi az, amit még fogunk használni, mit mivel lehetne kiváltani stb. Bár biztosat még nem lehet tudni, az nagyon valószínű, hogy a műtrágya és egyes növényvédő szerek terén magasabb árakra kell majd számítanunk a következő szezonban. Ennek kapcsán mai blogcikkünkben a hatóanyagok okos használatáról ejtünk pár szót, vagyis arról, mit jelent a hatékonyság a szántóföldi növénytermesztésben.

Hogyan tehető hatékonyabbá a műtrágya kijuttatása?

Akár műtrágyáról, akár növényvédő szerről van szó, a kulcs mindig a hatóanyag. A hatóanyagról tudjuk, hogy mire jó, mikor kell használni, és jó esetben azt is, hogy milyen mennyiségben. Az aránynak ugyanis kulcsfontosságú szerepe van. Mindenki tudja, hogy jó talajon nem lehet nagyon mellélőni, viszont minél problémásabb, speciálisabb a megművelt tábla, érzékenyebb a kultúra, annál nagyobb meglepetéseket tartogathat. 

A jól megalapozott termést tehát jó tápanyagok és emellett a megfelelő tápanyagarányok alapozzák meg. A kiindulópont a talajvizsgálat, ami az első lépés, ha hatékonyak szereténk lenni. Érdemes rá időt és pénzt szánni, mert megtérül. A hatóanyag-elméleteket ismerni ugyanis nem minden, mindig az adott táblához kell alkalmazkodni, minél több szempontot figyelembe véve.

Sokszor merül fel a kérdés, hogy mit tudunk elérni növénykondícionálókkal, biostimulátorokkal. Ezek a készítmények arra valók, hogy a növényeket jobb kondícióba hozzuk: jobban tudja hasznosítani a tápanyagokat (jobban hasznosuljon a kiszórt műtrágya), ellenállóbb legyen, stressztűrőbb, és mindezek következtében hozza azt az eredményt, termést, amit elvárunk tőle. 
Fontos tisztában lenni azzal, amit nem győzünk hangsúlyozni: nincs olyan készítmény, ami mindent megold. Nincs két egyforma helyzet, két egyforma tábla, a megoldást sem lehet mindig receptre adni. Tisztában kell lenni a talaj adottságaival, a növénykultúrában lévő potenciállal és nem utolsó sorban az elvárásainkkal. A Hírös Agrária szakemberei szaktudással és a megfelelő eszközökkel tudnak segíteni. Ne feledje, hogy nem támogatunk semmilyen céget vagy terméket: biztos lehet abban, hogy az Ön számára megfelelő termékek, kezelések kerülnek kiajánlásra. Akár helyszíni szemlével egybekötött tanácsadást is igényelhet, a részletekről kérdezze kollégáinkat>>

Csökkenthető a kijuttatott gyomirtószer mennyisége?

Ahogyan a műtrágya-használat terén fontos a talajvizsgálat, hogy hatékonyságról tudjunk beszélni, úgy a gyomirtószeres kezeléseknél a kiindulópont a táblán lévő gyomnövények pontos beazonosítása. Ezért győződjön meg róla, hogy pontosan beazonosította a szántőföldön jelenlévő gyomokat, hogy célzottan tudja kiválasztani a kezelést.

A növényvédőszer-gyártók által írt legtöbb útmutató tartalmaz gyomirtási hatékonysági táblázatokat, amelyek segítenek a felhasználónak meghatározni, hogy mely termékek nyújtanak elfogadható védelmet a leggyakoribb gyomok ellen az útmutató által lefedett adott földrajzi területen.  Természetesen ezek az útmutatók feltételezik, hogy a gyomirtó szerek címkéjén szereplő összes ajánlást betartják a kijuttatás során, és figyelembe vették a gyomnövény-populáció gyomirtó szerekkel szembeni ellenállóképességét.

Vannak olyan termesztéstechnológiai elemek, amelyeket alkalmazva kevesebb gyomirtószer is elég. Például, adalékanyag használatával javítható a hatóanyag gyomnövénybe jutása és növelhető a hatékonyság (főleg évelő gyomoknál), illetve csökkenthető a kijuttatott vegyszer mennyisége azonos hatás elérése mellett.

A Hírös Agráriánál segítjük a termelőket, hogy összehangolva használják a kémiai növényvédő szereket, a biológiai védekezési típusokat és a termesztéstechnikai módszereket. Ha kérdése van, nézzen be kecskeméti, bajai vagy nyárlőrinci telephelyünkre>>