Nitrogén műtrágya: pótoljuk lombon keresztül?

Emelkedő műtrágya-árak: hogyan használjunk nitrogént?

Eddig soha nem látott műtrágyaárak vannak, és úgy tűnik, az árak rövid távon nem fognak jelentősen mérséklődni. Magas nitrogénárakra kell számítani, ami félő, hogy egyenesen a felhasználás mennyiségének csökkenéséhez vezet a következő szezonban. Másrészt felvásárlási lázt indíthat be, ahogyan Szlovákiában is történt. A kereslet megduplázódott, ami szintén drágulást okozott. 

Az előrejelzések szerint akár 40-50%-kal is vissza kell majd fogni a nitrogén műtrágyák használatát. Mit jelent ez a gyakorlatban? Kevesebb lesz a termés? Nem feltétlenül. Amennyiben sikerül a kevesebb műtrágyát jobb hatékonysággal felhasználni.

Nem minden termék követte az áremelkedési lázat, és most előtérbe kerülnek az eddig másodvonalba szorított lombon keresztül hasznosuló termésnövelők és hatóanyagok. Ezek most még relatíve olcsóbbak.

Nitrogén műtrágya: pótoljuk lombon keresztül?

Nagyon sok pozitív eredmény volt eddig is a lombon keresztüli nitrogén pótlására. Ezért, ha csökkentjük a nitrogénkijuttatást, akkor olyan komplex lombtrágyákat használjunk, amiben jelentős mennyiségű, nem perzselő nitrogén van. A tömény nitrogén lombtrágyák azonnal hasznosulnak, és a nitrogén mellett fontos mikroelemeket is tartalmazhatnak (ként, magnéziumot, foszfort).

A folyékony nitrogén műtrágyát (UAN-oldat) inhibitorokkal, nitrogénveszteség-csökkentőkkel kell ellátni. Sokat segíthet a folyékony elemi kén, ami segíti a nitrogén hasznosulását. A folyékony elemi kén mehet búzára, árpára, repcére éppúgy, mint napraforgóra, kukoricára, vagy szójára.

Veszteségcsökkentés és hatékonyságjavítás

A nitrogén műtrágya hasznosulása mindig alapvető kérdése volt a növénytermesztésnek hiszen kedvezőtlen körülmények között az összes nitrogén hatóanyag 70-80%-a is elveszhet. Kézenfekvő megoldás a veszteség csökkentésére az ammóniumot nitráttá alakító folyamat, a nitrifikáció gátlása. Magyarországon is rendelkezésre állnak olyan inhibitorok, melyekkel ez megoldható.

A nitrogén inhibitoroknak (késleltetők) alapvetően két csoportját különítjük el:

  1. Az egyik csoportba tartoznak az ureáz inhibitorok, melyek a karbamid hidrolízisét szabályozzák.
  2. A másik nagy csoportot a nitrifikációs inhibitorok alkotják, ezek a nitrifikáció folyamatát szabályozzák.

Inhibitorok használatával a veszteség akár 80-90%-a is megmenthető, ami már nagyon magas hatékonyságot jelent.

A nitrogén műtrágya feltáródását szabályozva az inhibitorok lényegesen közelebb hozzák a feltáródás maximumát a növény igényéhez, ez utóbbit kiszámolni ugyanis szinte lehetetlen, hiszen rengeteg tényezőtől függ. Ha azonban a műtrágya teljes feltáródásának idejét 6-8 héttel meghosszabbítjuk, akkor jóval nagyobb esélyünk van eltalálni azt az időpontot, amikor a növényünk leginkább igényli a tápanyagot.

Igazán hatékony nitrogén trágyázással a jobb minőségű és magasabb termést tudunk elérni, valamint a műtrágyákba fektetett pénzünk is biztosabban megtérül.
Kérdése van? Nézzen be kecskeméti, bajai vagy nyárlőrinci telephelyünkre, ahol szakembereink szívesen segítenek>>