Mit kell tudni a zöldítésről?

A keserű pirula, amit mindenkinek le kell nyelnie: a zöldítés

Mármint azoknak, akik a támogatást szeretnék megkapni. A zöldítés (ökológiai másodvetés) kapcsán már sok negatív tapasztalat halmozódott fel, 5 évvel ezelőtt egy rangos angol sajtóorgánum egyenesen kudarcnak nevezte az EU által támogatott, elméletileg az éghajlat és a mezőgazdaság szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatot. A zöldítés célja ugyanis a biológiailag változatosabb környezet ösztönzése, ami alapvetően hasznos és nemes, ám maga az alkalmazás nem mindig célravezető.

Tény, hogy a nem megfelelő tervezés anyagi veszteséget, agrotechnikai és növényvédelmi problémákat is okozhat. Magyarországon ez az év az 5. gazdasági év, amikor a termelők ökológiai másodvetést terveznek.

Hazánkban az előző szezonban a zöldítések csak részben váltották be a hozzájuk fűzött reményeket (például azt, hogy hatásuk felérhet 30-40 tonna szerves trágya kijuttatásával). Hogy miért, mi is történt pontosan a földeken?

  • volt, akinek ki sem kelt, vagy csak részben (mert alkalmatlan időben vetett)
  • elgyomosodott
  • megették a repcekártevők  (a repcebolha vagy a repcedarázs álhernyója) még kicsi állapotban, a kelés után
  • ha kikelt, és fejlődni is tudott, akkor meg kiszívta a talaj vízkészletét az utolsó cseppig, és ez a következő kultúra fejlődésén nagyon meglátszott 

Nagyjából ezek a forgatókönyvek játszódtak le, amelyekre számítani lehet ott, ahol nem használunk növényvédő szereket. Ugyanis a zöldítések esetén nem szabad növényvédő szeres kezelésekhez folyamodni.

Mit kell tudni a zöldítésről?

A legfontosabb tudnivalók:

  1. Az első, amit már fentebb is említettünk, hogy az előírások szerint a zöldítéseket nem szabad növényvédő szeres kezelésben részesíteni.
  2. 60 napig a területen kell tartani az állományt, csak utána forgatható be.
  3. A területről tilos elszállítani a termett zöldtömeget.
  4. Minimum kétféle magot kell tartalmazzanak.
  5. Be kell jelenteni a vetés és a beforgatás időpontját.

Újdonságok

A tavalyi negatív tapasztalatokból kiindulva a vetőmagos cégek többféle összetételt gondoltak ki erre a szezonra. Fontos! A keverék kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy mi lesz az utóvetemény!

Mekkora költséggel kell számoljunk?

Hektárköltség: 9000 – 15000 Ft + ÁFA.

Ha kérdése van a zöldítés kapcsán, keresse növényvédő szakmérnökeinket>>

Scroll to Top