Időszerű tevékenység a totális gyomirtózás tarlón

Totális gyomirtózás tarlón – használjuk ki az időt, amíg megtehetjük!

Az EU döntése értelmében 2022-ig még biztosan maradnak a totális gyomirtók a mezőgazdaságban. A sok vitát kavart glifozát nevű hatóanyag ugyanis eddig rendelkezik felhasználási engedéllyel Európában. Hogy mi fogja kiváltani ezeket a készítményeket, az egyelőre még kérdéses, mivel vannak más készítmények, de azok vagy drágábbak, vagy rosszabb hatásfokkal működnek, mint a glifozát.

Miért van szükségünk totális gyomirtóra?

Tapasztalati tény, hogy egyes gyomnövények egyre több hatóanyagra toleránsak, illetve kezdenek rezisztenssé válni a kultúrákban. Ez egy evolúciós versenyfutás, ami ugyanígy játszódik le a betegségekkel vagy a kártevőkkel folytatott harcban is: az embernek ugyan van előnye, de az mindig csupán egy aprócska lépés. Mindig felbukkan egy olyan génverzió, ami ellen tud állni a korábban hatásos molekulának. A rezisztencia előbb vagy utóbb minden hatóanyaggal szemben kialakulhat. Ezért sem lehet soha 100%-os biztonsággal elvárni, hogy egy állománykezelés meghozza az elvárt eredményt.

A totális gyomirtó legnagyobb felhasználója világszerte a vasút, ahol a pálya gyommentesítésére használják. A mezőgazdaságban a legnagyobb felhasználási cél a tarlók kezelése. Magyarországon 1300-1400 tonna glifozát fogy éves szinten, világszinten pedig több mint 800 ezer tonna.

Időszerű tevékenység a totális gyomirtózás tarlón

Használjuk ki az időt, amíg a glifozát-tartalmú készítmények elérhetőek! A gyomok elleni legolcsóbb és leghatékonyabb védekező módszer a gabona- és repcetarlókon megfelelő időben elvégzett totális gyomirtószeres kezelés. Akár kétszer is!

A legjobb hatásfok érdekében:

  • Válasszuk a magasabb dózisokat. 
  • Ne kezeljünk forróságban! (25 ℃ felett)
  • Adjunk tapadószert és/nitrogénoldatot a gyomirtóhoz, mert javítják a hatékonyságot.

Fontos tudni

Tarlóhántás után jól gyéríthetők a tarackosok (akár 98%-os eredménnyel!), a fenyércirok, a mezei aszat, a tarackbúza, a selyemkóró és a magról kelők is. A fenyércirok elleni kezelést a 30-50 cm-es nagyságánál a legjobb végrehajtani.

Hektárköltség : 5000 – 8000 Ft + ÁFA (kiszereléstől függően).
A Hírös Agrária kecskeméti és bajai telephelyén szaktanácsadással segítjük a vásárlást. Gyomirtózás kapcsán kérdezze növényvédő szakmérnökeinket>>

Scroll to Top