4 ok, amiért ismerni kell a permetléhez használt víz pH-értékét

4 ok, amiért ismerni kell a permetléhez használt víz pH-értékét

A pH-érték a víz kémhatását, savasságát vagy lúgosságát jelzi. Köztudott, hogy az ország nagy részén (különösen délen) nagyon kemények és lúgos kémhatásúak a vizek, ezeket használják a permetező oldatok előállításához is. Márpedig a növényvédőszerek hatékonyságától a könnyű alkalmazhatóságig fontos, hogy a permetléhez használt víz pH-értéke megfelelő legyen. 

Tekintsük át azt a 4 fő módot, ahogyan a víz pH-értéke hatással van a növényvédő szerek működésére, és azt is, Ön hogyan kerülheti el az esetleges problémákat.

Ezért van a víz pH-értékének jelentős hatása a permetlére

1. A pH-érték befolyásolja a rovarirtó szerek stabilitását és teljesítményét

A rovarirtó szerek teljesítményét negatívan befolyásolja, ha az Ön által használt víz lúgos, vagyis pH-értéke 7,5 és 9,0 között van. A lúgos hidrolízis hatására ugyanis a rovarirtó inaktív formává bomlik: a hasznos hatóanyagoknak akár 20%-a is elvész! Értelemszerűen a kezelés kevésbé lesz hatékony.

Nagyon érzékenyen reagálnak a kemény vízre:

– a totális gyomirtó hatóanyagok

– szulfonilureák (kukorica egyszikűirtók, gabona gyomirtók)

– rovarölők (piretroidok, szerves foszforsavészterek)

– Diquat hatóanyagok (deszikkáló szerek)

A permetlé hatékonyságát lényegesen javítja, ha a kijuttatásnál a pH-érték 5-6 között van.

2. A pH-érték befolyásolja az oldhatóságot és a tápanyagok felvételét

Ahhoz, hogy a növény hatékonyan fel tudja venni, hogy hasznosítani tudja, a tápanyagoknak vízben oldott formában kell lenniük. A semleges pH-értékű és alacsony vízoldhatóságú műtrágya- és tápanyagtermékek megnehezítik a növények számára, hogy azonnal felszívják a tápanyagokat.

A víz biztonságos szintre való savanyítása növeli a tápanyagok oldhatóságát a permetezőtartályban, így könnyebben hozzáférhetővé válnak a növény számára. Ahol gyors reagálásra van szükség, mint például a gyorsan növekvő növények esetében, vagy ha hiánykorrekcióról van szó, ez a hatás különösen fontos.

3. Egyes hatóanyagok kifejezetten savas pH-érték esetén szívódnak fel megfelelően

A levélzet tápanyagfelvétele pH-érték függő. Például a foszfát felszívódásához és felhasználásához optimális pH-érték 3 – 3,7 között van. A cink a legjobban 4,1 – 4,9 közötti pH-tartományban szívódik fel. Bár sok kutatásra van szükség, egyértelmű, hogy az optimális pH-értékek minden tápanyagtól és hordozójától függően változnak.

4. A szélsőségesen lúgos vagy savas kémhatású víz károsíthatja a növényt

Kerülni kell a szélsőségeket a pH-skála mindkét végét illetően. A nagyon lúgos vagy savas kémhatású víz pusztítást visz végbe a növény érzékeny szöveteiben, elhalt területeket, torzulásokat eredményezhet.

Vízvizsgálat a Hírös Agráriánál

Nyáron a Hírös Agrária irodájában ingyenes vízvizsgálatot végzünk. Ehhez minimum 1 liter vízre van szükségünk abból a vízből, ahonnan a permetezőt tankolják. A vizsgálat ideje 2 perc, és nagyon hasznos információkat kap az, aki elvégezteti.
Növelné a permetezés hatékonyságát? Megvizsgáljuk a permetléhez használt víz pH-értékét>>

Scroll to Top