Rovarölőszeres védekezés a repcebecő-ormányos kártétele ellen repcében

Rovarölőszeres védekezés a repcebecő-ormányos kártétele ellen repcében

Nem sokkal a repce első tavaszi kártevőinek megjelenése után, már áprilisban színre lép az egyik legveszélyesebb kártevő, a repcebecő-ormányos. Idén sincs ez másképp: jelentős és folyamatos betelepüléssel kell számolni. Milyen egyedszámnál szükséges rovarölőszeres kezeléshez folyamodni, mire kell figyelni egy esetleges ismétlésnél? 

A repcebecő-ormányos 18-35%-os terméskiesést okozhat

A repcebecő-ormányos évi egy nemzedékes kártevő. Fő tápnövénye az őszi és a tavaszi káposztarepce, de kifejlődhet más keresztesvirágú növényen is. Főként a meleg és párás környezetet kedveli, csapadékos, meleg tavaszokon kimagasló a kártétele.

A repcetáblákba történő tömeges betelepedése legtöbbször az őszi káposztarepce zöldbimbós állapotában vagy a virágok feslésekor történik. Tojásrakáskor a nőstény egy átlagos méretű becőbe berágás után 1-2 tojást rak a magkezdemények közelébe. A kikelő kis lárvák a magokkal táplálkoznak. Egyetlen nőivarú bogár akár 240 tojást is lerak.

A repcebecő-ormányos nem csak azért káros, mert a lárvái a repce magokat elrágják. Amikor a tojásokat lerakja, a becőormányos megsérti a becőt, és utat nyit a repcebecő-gubacsszúnyog számára, amelyik szintén itt fogja lerakni a tojásait. Ez a maga során még nagyobb kárt okozhat, mivel kártétele nyomán a becők idő előtt felrepednek, és a magok kihullanak.

Milyen egyedszám mellett szükséges rovarölős kezeléshez folyamodni?

A repcebecő-ormányos egyedszáma könnyen vizsgálható hálózással vagy sárgatálak használatával. A kártételi küszöbszám

  • Hálózás alkalmazásakor: 10 hálócsapásban 15-20 bogár, aminek észlelésekor védekezni szükséges.
  • Sárga tálcsapdák használatakor: a tálakat a növényállomány felső szintjében kell elhelyezni, hogy megbízható rajzásadatokhoz jussunk. 3 nap után, ha a tálakban átlagosan 10 db becőormányost találunk, akkor védekezni kell.

A rovarölő kiválasztásál elsődleges szempont a méhvédelem

A rovarölő kezelés szükségessége gyakran esik egybe a virágzással, ezért a méhek védelme az elsődleges szempont a növényvédő szer megválasztásánál.

Természetesen ebben az esetben is fontos a megfelelő hatóanyag kiválasztása. A 90-es évek elején három rovarölőszer-hatóanyag elleni rezisztenciát mutattak ki a repcebecő-ormányosbogárnál. Ezért az egymás után tervezett kezeléseknél törekedni kell a hatóanyagok váltogatására.

A virágzás előtt álló vagy már virágzó repcetáblán csak nagy körültekintéssel, az engedélyokiratok minden pontját szigorúan betartva lehet növényvédőszeres védekezést végrehajtani. Még akkor is, ha a hatóanyag méhekre nem veszélyes, ugyanis egyes tankkeverékek is okozhatnak méhmérgezést.

A virágzáskori védekezés a repcebecő-gubacsszúnyog ellen is védelmet nyújt. Szükség esetén teljes virágzásban is védekezhetünk (kizárólag méhkimélő technológiával). 
Indokolt-e a repce rovarölőszeres kezelése? Szaktanácsért forduljon kollégáinkhoz, akár helyszíni szemlével is tudjuk segíteni a munkáját! Elérhetőségeinket megtalálja itt>>