vetőmag

A vetőmag megfontolt kiválasztása 20%-ot jelenthet a profitban

A tavalyi év végén bizonytalanság lett úrrá a vetőmagpiacon: mire számíthatunk 2021-ben a szántóföldi növények vetőmagpiacán, lesz-e hiány, a vetőmagok kezeléséhez szükséges szerek megérkeznek-e Magyarországra stb. A Hírös Agrária továbbra is a termelők mellett áll, és segítjük őket a sikeres termelésben.

Ami továbbra is alapszabály: 2021-ben is csak biztos eredetű, ismert származású, fémzárolt vetőmag mellett érdemes letenni a voksot. Kizárólag így biztosítható a sikeres növénytermesztéshez szükséges, genetikailag tiszta, faj- és fajtaazonos, jó minőségű kiindulási alap. Sokszor mondtuk már, a megfontolt vetőmag kiválasztás akár 20%-os nyereségnövekedést is megalapozhat.

Miről mond le az a termelő, aki nem fémzárolt vetőmagot választ?

1. A nemesítés eredményeiről. A növénytermesztés egyik megpróbáló feladata a kedvezőtlen környezeti adottságok, a sokszor szeszélyes időjárás és a negatív ráhatások (kórokozók, gyomnövények, rovarkártevők) ellensúlyozása. Ebben a munkában hatalmas segítséget jelent a növénynemesítés robbanásszerű fejlődése. Például, a korábban sikeresnek számított 2 tonnás repceterméshez képest napjainkban már 4-5 tonnás terméseredményekről is beszélünk.

A nemesítés a kultúrnövény minden fontos tenyésztési céljára összpontosít. Ezek termesztési régiótól és technológiától függően is változhatnak. Aszálytűrés, gomba- és más betegségekkel szembeni rezisztencia, télállóság – csupa olyan tényező, amit egy valamire való hibridtől ma már elvárunk. Illetve egyre fontosabb a gyomirtószer-tolerancia: ez meghatározza, hogy milyen gyomirtószereket használhatunk majd az állományban. Az utóbbi években ugyanis többször előfordult, hogy a preemergens (vetés után, de még csírázás előtt kijuttatott) gyomirtószerek bemosásához nem volt elégséges bemosó csapadék, így a kezelés nem vagy csak részben tudta kifejteni hatását. 

2. Csak fémzárolt vetőmagot használva veheti biztosra, hogy az elvetett vetőmagok 85%-a kicsírázik. A hibridek lehetőséget nyújtanak a biztonságosabb és hatékonyabb termesztési feltételek megteremtéséhez, és végső soron a magasabb profit eléréséhez.

3. És még egyszer a biztonságról. A fémzárolt vetőmag tisztaságát és minőségét egy független állami szervezet, a NÉBIH ellenőrzi. Nem reklámfogás, nem egy gyártó kampányának jól hangzó szlogenje. A fémzárolt vetőmagok használata többlettermést eredményez, ezt a tényt széleskörű szántóföldi kísérletek igazolták.

A vetőmag kiválasztása a termesztési stratégia fontos része

Egy jó vetőmag akár évekre is megalapozhatja eredményes gazdálkodásunkat. A Hírös Agráriánál továbbra is mind a beszerzés, mind a szállítási logisztika terén problémamentesen működünk, és időben ki tudjuk szolgálni a termelőket. Vetőmag előrendelések kapcsán is rendelkezésre állunk, forduljon hozzánk bizalommal>>