A vetőmag kiválasztása: mi a különbség a hagyományos és a hibrid búzák között?

A vetőmag kiválasztása: mi a különbség a hagyományos és a hibrid búzák között?

A gabona vetőmagok közül sok közkedvelt fajta már előrendelésben elfogyott a vetőmagüzemekben. Aki még nem szerezte be az őszi vetéshez szükséges vetőmagot, ne sokáig halogassa a döntést! Sokan kérdezték tőlünk az elmúlt periódusban, hogy mi az alapvető különbség a hagyományos és a hibrid búzák termesztése között, ezért most sorra vesszük a legfontosabbakat. Ha most választ vetőmagot, vegye figyelembe ezeket!

Megnőtt a kereslet a hirid búza vetőmagok iránt?

A hibrid búza viszonylag új termék a magyar piacon, azonban vetésterülete dinamikusan nő. Ez nyilván az előnyös tulajdonságainak a következménye, amelyeket röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy a hibrid búzák nehéz körülmények között jobban ellenállnak a környezeti hatások okozta kihívásoknak. Nagyobb befektetést igényelnek, viszont nagyobb biztonsággal hozzák meg a várt eredményt.

Nézzük meg részletesebben a hibrid búza jellegzetes tulajdonságai!

  • Gyengébb adottságú területeken is tud teljesíteni.
  • Szárazabb termőhelyeken is termeszthető.
  • Aszályos évjáratokban a hibrid búza jobb terméshozamot biztosít, mint hagyományos társa.
  • Jobb a stressz-toleranciája.
  • Gyökérzete robosztusabb, vitálisabb, mélyebbre hatol. Általánosságban 40%-kal jobb a szívóereje, ezért is tud jobban megbírkózni a szárazsággal.
  • Az előző pontból következik, hogy jobb a víz- és tápanyagfelvétele.
  • Nagyobb vegetatív zöldtömeg.
  • Kiegyenlítettebb, stabilabb és magasabb termésszint.

A búzahibridek megteremtik annak a lehetőségét, hogy a búzában is elinduljon egy olyan technológiai váltás, ami más kultúrákban (kukorica, napraforgó, repce) már megtörtént. A gyártók igyekeznek átadni a termelőknek a termékeikkel kapcsolatos szakmai tapasztalatokat, hogy az adott hibridben lévő potenciált maximálisan kihasználják.

Erre azért is szükség van, mert a megszokottól számos ponton eltér a hibrid termesztéstechnológiája. Az ajánlott termesztéstechnológia következetes betartása a kulcsa az előnyök maximálos kihasználásának. A hibrid búzák termesztési technológiájával részletesen itt foglalkoztunk.

A hidridbúza mellett más kalászosok hibridjei is kaphatók már: hibrid árpa, hibrid rozs.

Vetőmagot keres? A Hírös Agrária növényvédő szakmérnökei ingynes szakszerű tanácsadással tudnak segíteni Önnek a választásban! Nézzen be kecskeméti vagy bajai telephelyünkre>>

Scroll to Top